Zorgen NVWA

Verboden energiedrank populair door TikTok: 'Meer cafeïne dan toegestaan'

·Aangepast:
© Editie NLVerboden energiedrank populair door TikTok: 'Meer cafeïne dan toegestaan'
RTL

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt zich zorgen over de populariteit van het verboden energiedrankje Prime onder jongeren. Het drankje zou gezonder zijn omdat er geen suikers in zitten en het weinig calorieën bevat, maar er zit ook 2,5 keer zoveel cafeïne in dan is toegestaan in Nederland. Zoveel cafeïne in het lichaam levert risico's op en zeker voor jonge kinderen.

"Het is al een tijdje een trend", zegt Olaf Ouwerkerk van webshop Candy Festival. Ook zijn webshop, die vaker inspeelt op TikTok-trends, legde twee maanden geleden na een verbod op de energiedrank de verkoop stil. Daarvoor gingen de blikjes, met een prijs van 6 tot 7 euro per stuk, als warme broodjes over de toonbank.

Vooral bij de jeugd is het drankje populair, vertelt Ouwerkerk. "Jongeren zijn overal als eerste bij, dat is heel kenmerkend voor deze generatie. Ze drinken het niet per se omdat ze het heel lekker vinden, maar om het een keer geproefd te hebben."  

Dat Prime vooral geliefd is onder jongeren, is geen toeval maar wel opmerkelijk. De energiebooster werd bedacht door influencers en boksers Logan Paul en KSI en won bekendheid via het sociale mediaplatform TikTok. Maar de makers zelf waarschuwen op het blikje dat deze wordt afgeraden voor kinderen onder de 18 jaar.

 

'Verhoog leeftijdsgrens voor kopen energiedrankjes naar 18 jaar'
Lees ook

'Verhoog leeftijdsgrens voor kopen energiedrankjes naar 18 jaar'

Eén blikje Prime van 355 milliliter bevat immers 200 milligram cafeïne, wat neerkomt op 563 milligram cafeïne per liter. Dat is ruim 2,5 keer meer dan de wettelijke limiet van 350 milligram cafeïne per liter dat een drankje in Nederland mag bevatten. Zoveel cafeïne brengt de nodige risico's met zich mee.

 

Ter vergelijking:

  • In een kopje koffie zit zo'n 60 mg cafeïne.
  • Een blikje energiedrank bevat ongeveer 80 mg cafeïne.

Volgens het Voedingscentrum mogen volwassenen maximaal 200 milligram cafeïne in één keer innemen. "Dat zou voor een volwassen lichaam in principe veilig kunnen", zegt woordvoerder Iris Groenenberg van het Voedingscentrum. "Maar dat geldt niet voor kinderen. Die zijn kleiner, hun veiligheidsgrens is gebaseerd op hun lichaamsgewicht."

Versterkte klachten

"Je voelt het zelf misschien wel als je veel cafeïne hebt binnengekregen", gaat Groeneberg verder. "Je kunt hartkloppingen voelen, beven, moeite hebben met slapen, hoofdpijn krijgen en in hoge dosering kunnen er angstgevoelens optreden."

Die klachten kunnen bij kinderen worden versterkt. "Hun grens ligt lager, als zij zo'n stoot cafeïne binnenkrijgen, zullen ze de risico's sneller ervaren. Geen enkele ouder wil dat zijn kind slaapproblemen heeft of angstgevoelens krijgt."

De NVWA heeft het blikje om die redenen dan ook verboden. Toch lukt het jongeren om via online webshops om aan de energiedrankjes te komen, ze trekken zich maar weinig aan van de risico's.

"De blikjes blijven populair", zegt ook Ouwerkerk van Candy Festival. "Jongeren zien het voorbijkomen op TikTok, horen er andere vriendjes over en denken dan: dat moet ik ook hebben. Ze dagen elkaar een beetje uit en het werkt statusverhogend."

Lees meer over
NVWAVoedselEnergiedrankEditie NLEditie NL Link in bioLink in bio