Ransomewareaanval KNVB

Dit kunnen hackers met jouw paspoortgegevens (en dit doe je ertegen)

Door Sammie Druppers··Aangepast:
© ANPDit kunnen hackers met jouw paspoortgegevens (en dit doe je ertegen)
RTL

De KNVB heeft flink wat geld afgegeven aan cybercriminelen. Alles om te voorkomen dat de persoonlijke gegevens die van Oranjespelers en andere professionele voetballers waren buitgemaakt, niet openbaar te maken. Maar wat kunnen criminelen eigenlijk met woonadressen, salarisgegevens en met name identiteitsbewijzen?

De cybercriminelen vroegen de KNVB om een miljoen euro neer te tellen. Hoeveel er uiteindelijk is betaald, is niet duidelijk. Om te voorkomen dat het weer misgaat, ondernam de voetbalbond allerlei stappen. Zo moesten alle spelers hun laptops bijvoorbeeld inruilen voor een andere.

Identiteitsfraude

Het belang van het beschermen van je gegevens, en met name paspoortgegevens, is groot. Met een paspoort of ID-bewijs kan namelijk gemakkelijk identiteitsfraude worden gepleegd. "Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een lening of bankrekening te openen op jouw naam", vertelt techjournalist Daniël Verlaan. "Of je kunt een huurwoning op iemands naam zetten en er dan een wietplantage in zetten, dat gebeurt wel eens."

Dagelijks 150 mensen slachtoffer van identiteitsfraude: 'Heel onwerkelijk als iemand zich als jou voordoet'
Lees ook

Dagelijks 150 mensen slachtoffer van identiteitsfraude: 'Heel onwerkelijk als iemand zich als jou voordoet'

Een andere vorm van identiteitsfraude die veel voorkomt, heeft met de verkoop van spullen te maken. "Mensen verkopen dan tweedehands spullen op Marktplaats en leveren die niet, of ze verkopen je wat neps." Denk bijvoorbeeld aan neppe concertkaartjes. De oplichter stuurt je dan een foto van een gestolen identiteitsbewijs 'ter verificatie'. "Zo creëren ze een vorm van vertrouwen."

De koper is dan namelijk in de veronderstelling dat ze te maken hebben met de persoon op het identiteitsbewijs en vertrouwen de boel daarom. "Veel mensen trappen erin. Wat er dan gebeurt, is dat de persoon wiens identiteit is gestolen, als oplichter te boek komt te staan."

Moeilijk te bewijzen

De techjournalist vult aan: "Dit is een hele vervelende vorm van cybercriminaliteit, want je komt er moeilijk vanaf. Het is lastig om te bewijzen dat jij bepaalde aanvragen niet hebt gedaan." Daarnaast kan de oplichting lang aanhouden. "Een identiteitsbewijs is tien jaar geldig, dus soms kan een fraudeur tien jaar lang doorgaan."

Centraal Meldpunt Identiteitsfraude 

Ben je slachtoffer geworden van identiteitsfraude, dan kun je je melden bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI). Het CMI ondersteunt slachtoffers bij het oplossen van de gevolgen van identiteitsfraude. Ook geeft het meldpunt preventief advies en bieden ze overige hulp.

Bron: Rijksoverheid 

In sommige situaties kun je er niet omheen: je moet dan een kopie opsturen van je identiteitsbewijs. Wat kan je ondernemen om dat zo veilig mogelijk te doen? "KopieID is een hele fijne app, daarmee kan je een foto van je ID-bewijs maken en dingen wegstrepen."

Denk bijvoorbeeld aan je BSN, maar ook aan je pasfoto. "Ik streep altijd alles weg, behalve mijn naam en geboortedatum", zegt Verlaan. “De rest hebben organisaties vaak helemaal niet nodig, ze hoeven alleen te weten wie ik ben.”

Werkgever

Maar hoe doe je dat als je bijvoorbeeld een kopie maakt voor je werkgever? Dan mag je eigenlijk niks wegstrepen. "Het beste is om er dan een watermerk overheen te doen." Ook dat kan met KopieID. Je kunt het watermerk een titel geven en er een datum bij zetten. "Zo'n watermerk garandeert geen 100 procent veiligheid, maar het is voor criminelen wel een extra drempel om hem te verwijderen.”

"Dan pakken ze toch eerder het ID-bewijs van een ander. Je hoeft jezelf maar iets beter te beveiligen dan iemand anders", sluit Verlaan af. 

Wat mogen bedrijven van je vragen?

Soms moeten organisaties jouw identiteit vaststellen en hebben ze bijvoorbeeld jouw paspoort of identiteitskaart nodig. Maar dit hoeft niet altijd. Wanneer het wel mag en op welke manier, valt te lezen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Lees meer over
KNVBHackenRansomwareEditie NL Link in bioCybersecurityCyberaanvalPersoonlijkIdentiteitsfraude