Nog wel boven prijsplafond

Vattenfall verlaagt tarieven vanaf 1 april na daling inkoopprijzen energie

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robert HoetinkVattenfall verlaagt tarieven vanaf 1 april na daling inkoopprijzen energie
RTL

Energiemaatschappij Vattenfall verlaagt de tarieven voor haar klanten vanaf 1 april. Dat kan het bedrijf doen omdat de inkoopprijzen voor energie op de groothandelsmarkt zijn gedaald. Toch blijven de prijzen nog wel boven het prijsplafond voor energie.

Klanten met een variabel contract betalen vanaf 1 april 48 cent per kilowattuur voor elektriciteit en 1,83 euro per kubieke meter gas. Beide tarieven zijn inclusief btw en energiebelasting. Beide tarieven liggen ook boven het prijsplafond, dat respectievelijk op 40 cent per kWh en 1,45 per m3 ligt.

Volgens het bedrijf gaat het desalniettemin om een halvering van de tarieven

Korting voor trouwe klanten

Ongeveer de helft van alle klanten met een variabel contract krijgt dankzij een soort loyaliteitskorting voor elektriciteit uiteindelijk wel een tarief dat onder het prijsplafond ligt. Het gaat om ongeveer 700.000 klanten, van de 1,3 miljoen klanten met een variabel contract die het bedrijf heeft. 

Vattenfall verdubbelt tarief voor stadswarmte, prijsplafond verzacht klap
Lees ook

Vattenfall verdubbelt tarief voor stadswarmte, prijsplafond verzacht klap

Overigens blijft ongeveer 80 procent van de particuliere klanten al onder het prijsplafond, voegt het bedrijf nog toe. Die betalen dus sowieso al niet meer dan de hierboven genoemde tarieven van 40 cent (voor elektriciteit) en 1,45 (voor gas).

Termijnbedrag omlaag?

Klanten van het bedrijf krijgen voor 1 maart te horen wat de nieuwe tarieven voor gevolg hebben voor het maandelijkse termijnbedrag dat ze moeten betalen. Het ligt in de rede dat dit bedrag omlaag kan. Als dit zo is, dan gebeurt dit automatisch, belooft Vattenfall. Klanten krijgen dit uiterlijk 28 februari te horen. 

Vattenfall is de eerste grote energiemaatschappij die de tarieven verlaagt tot onder het prijsplafond. Het kleinere Budget Energie meldde al wel eerder dat het zijn tarieven verlaagt tot onder het prijsplafond. De nieuwe tarieven zijn in ieder geval voor drie maanden geldig.

Lees meer over
VattenfallEnergie