Bioscopen en apotheken

Te veel winkels weigeren cash als betaalmiddel, vindt DNB

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse hoogte / Peter HilzTe veel winkels weigeren cash als betaalmiddel, vindt DNB
RTL

Liefhebbers van cash geld kunnen lang niet overal terecht om daarmee te betalen. Bij 4 procent van Nederlandse winkels kun je alleen nog maar met de pinpas betalen. In sommige sectoren is het nog een stuk ingewikkelder om met cash te betalen.

Wie naar de bioscoop wil bijvoorbeeld krijgt daar regelmatig mee te maken, blijkt uit onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij ruim een op de vijf bioscopen in ons land staat een bordje 'pin only' bij de kassa. Ook de apotheekbranche is niet zo dol op cash: 12 procent accepteert dit niet meer.

Wettig betaalmiddel

"De acceptatiegraad van contant geld in deze branches is daarmee te laag", concludeert DNB. Wat dit voor consequenties heeft, blijft onduidelijk. De toezichthouder schrijft dat het belangrijk is 'dat winkeliers contant geld als wettig betaalmiddel blijven accepteren'. 

In principe moeten winkeliers of andere plekken waar consumenten komen contant geld dus accepteren. Toch is er een ontsnappingsmogelijkheid, als ze duidelijk bij de ingang aangeven dat ze geen cash accepteren. "Bij een pin-only beleid schrijft de winkelier in feite de betaalwijze voor als algemene voorwaarde. De klant heeft in dat geval geen keuze", aldus Dorinde Meuzelaar, woordvoerder van DNB. 

DNB wil harde afspraken over contant geld, 'anders wetgeving'
Lees ook

DNB wil harde afspraken over contant geld, 'anders wetgeving'

Om misverstanden te voorkomen is het van belang waar de winkelier de aankondiging plaatst. "Vandaar dat het wenselijk is dat de sticker bij de deur hangt en niet alleen maar bij de kassa. Dan weet de klant waar hij aan toe is", aldus Meuzelaar.

Contant blijven accepteren

DNB is fel voorvechter van de mogelijkheid om met cash te kunnen blijven betalen, omdat niet iedereen altijd en overal wil pinnen voor zijn of haar aankoop. Om te zorgen dat contant betalen mogelijk blijft, werd vorig jaar door 23 organisaties het Convenant Contant Geld ondertekend. Dat zijn afspraken om te zorgen dat cash blijft als manier om te betalen aan de kassa. Deze afspraken gelden voor 5 jaar. 

Er is onder meer in afgesproken dat banken de tarieven voor het gebruik van cash niet verhogen. En retailorganisaties moeten zich inzetten dat hun leden contant geld blijven accepteren, tenzij het vanwege veiligheidsredenen noodzakelijk is om alleen nog maar pinbetalingen te accepteren. 

Klacht indienen bij DNB

Er staan niet echt sancties op het omzeilen van de afspraken in het convenant, anders dan dat er een klacht ingediend kan worden bij DNB. Die kan vervolgens opdracht geven om toch weer cash te accepteren. Alleen partijen die het convenant hebben ondertekend, kunnen overigens klagen bij DNB. 

Als de partij waar het om gaat niet aan deze zogeheten 'aanwijzing' van DNB wil gehoorzamen, kan de kwestie worden voorgelegd aan een onafhankelijke arbiter. 

Kritiek Consumentenbond

Bij de Consumentenbond zijn ze bezorgd over de branches waar bovengemiddeld vaak cash geweigerd wordt. "Als je bij een bepaalde bakker niet met cash kan betalen, ga je makkelijk naar een ander", vertelt Joyce Donat, woordvoerder van het bedrijf. "Maar als ook gemeentehuizen of apothekers contant geld weigeren, is dat een probleem."

Juist dat zijn plekken waar het belangrijk is dat een consument de vrijheid heeft om te kiezen, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van privacy. "Omdat je in die gevallen níet makkelijk of helemaal niet naar een ander kunt gaan", zegt Donat. 

Lees meer over
DNBContant geldBetalingsverkeerContactloos betalen