Winst verdubbeld

Essent biedt als eerste grote energiemaatschappij weer jaarcontracten aan

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtEssent biedt als eerste grote energiemaatschappij weer jaarcontracten aan
RTL

Essent is de eerste van de drie grote energiemaatschappijen die weer vaste contracten voor een jaar aanbiedt. Sinds de energieprijzen anderhalf jaar geleden door het dak gingen, werden geen vaste contracten meer aangeboden. Het bedrijf had vorig jaar weinig last van de hoge energieprijzen in 2022: de winst verdubbelde.

Klanten van Essent die een vast contract afsluiten, betalen 0,3981 per kilowattuur en 1,4450 per kuub gas. Het contract geldt voor een periode van een jaar.

Het prijsplafond voor energie geldt vanaf 1 januari en eindigt op 31 december van dit jaar. Huishoudens betalen dan in principe maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Het plafond geldt tot een verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom per jaar.

Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels
Lees ook

Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels

Het bedrijf, onderdeel van het Duitse E.ON, is niet de eerste energieleverancier die weer vaste contracten aanbiedt. Gisteren maakte Energiedirect.nl bekend dat je bij hen ook een vast contract voor een jaar kunt afsluiten, voor tarieven net onder het prijsplafond. Ook Energiedirect.nl is onderdeel van E.ON. 

Vaste contracten in de mode

Ruim een maand geleden maakte het bedrijf Mega al bekend dat het weer vaste contracten aanbiedt. De tarieven daarvan liggen nog wel boven het prijsplafond. 

Dat bedrijven dit doen, heeft te maken met nieuwe regels voor de sector die ingaan vanaf 1 april (zie voor meer informatie het kader hieronder). Andere maatschappijen zullen het voorbeeld van Essent en de andere twee bedrijven. 

Wijzigingen per 1 april

Per 1 april gaan nieuwe regels gelden voor de vergoeding die je als klant moet betalen als je een langlopend contract opzegt. Het wordt dan duurder om over te stappen. Nu nog is het voor energieleveranciers bij de huidige schommelingen van gasprijzen minder aantrekkelijk om vaste contacten aan te bieden. Ze hebben namelijk wel al energie ingekocht voor hun klanten, alleen kunnen die voor een relatief laag bedrag van hun vaste contract af.

Maar straks zijn er meer kosten aan verbonden voor consumenten om hun vaste contract op te zeggen en over te stappen naar een andere aanbieder. Zij moeten dan het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van hun contract (die lager zal liggen, anders stap je niet over) gedurende de resterende looptijd van hun contract vergoeden aan hun leverancier.

Het bedrijf boekte vorig jaar een bruto winst (vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen) van 324 miljoen euro, meldt moederbedrjif E.ON in het jaarverslag. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de EBITDA-winst van 152 miljoen euro in 2021.

Volgens Essent is dat te danken aan de hogere temperaturen in de wintermaanden. Daarnaast profiteerde het bedrijf van de prijsschommelingen op de groothandelsmarkt. 

Extra investeringen

Het bedrijf belooft het extra geld te investeren in het stabiel houden van de energieprijzen en duurzame energie. Een voorbeeld van het eerste is dat Essent meer gas in voorraad houdt, zodat het minder gevoelig is voor schommelingen op de energiemarkt. 

Omgerekend komt het winstbedrag neer op een winstmarge van 3,2 procent, in de jaren daarvoor was dat 5,1 procent.

Eerder concludeerde toezichthouder Autoriteit Consument en Markt dat er geen bewijs is dat de drie grote energiebedrijven stiekem extra hoge winsten hebben gehaald dankzij de hoge energieprijzen.

Laat je niet te veel misleiden door dalende gasprijzen. Door een jaar oorlog in Oekraïne zijn de tijden van goedkoop gas voorbij. Bedrijven en consumenten doen er goed aan zich nu al voor te bereiden op de volgende winter.
Lees meer over
EssentEnergieEnergierekeningConsument