Onderzoek FIOD afgerond

Credit Suisse hangt nog Nederlandse boete zwartsparen boven het hoofd

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Foto: Mathijs SmitCredit Suisse hangt nog Nederlandse boete zwartsparen boven het hoofd
RTL

Credit Suisse bestaat straks niet meer als gevolg van de overname door landgenoot UBS. Maar daarmee ontloopt de Zwitserse bank geen eventuele vervolging of boete wegens haar mogelijke rol bij belastingfraude door Nederlandse zwartspaarders.

De fiscus en het Openbaar Ministerie (OM) bevestigen tegenover RTL Z dat hun jarenlang lopende onderzoek naar de betrokkenheid van Credit Suisse bij belastingontwijking van haar rekeninghouders klaar is. "Het onderzoek is inmiddels afgerond, maar er is door het OM nog geen vervolgingsbeslissing genomen", aldus een woordvoerster van het functioneel parket.

Niet in prullenmand

Zij tekent aan dat de liquiditeitsproblemen van de Zwitserse bank en de overname door UBS niet betekenen dat de Nederlandse zaak nu in de prullenmand terecht komt. "Ongeacht de uitkomst hiervan blijkt de mogelijkheid tot strafvervolging bestaan."

Op welke termijn een beslissing wordt genomen en hoe hoog eventuele boetes of schikkingsbedragen zouden kunnen zijn, kon de woordvoerster niet zeggen.

Megaschikkingen

Uit vergelijkbare zaken in het buitenland blijkt echter dat een boete of schikking de Zwitserse bank veel geld kan kosten. In de VS betaalde Credit Suisse in 2014 omgerekend maar liefst 1,8 miljard euro, omdat ze Amerikaanse burgers zou hebben geholpen met belastingontwijking. In die zaak erkende de bank ook schuld.

Schikking 1,8 miljard Credit Suisse en VS
Lees ook

Schikking 1,8 miljard Credit Suisse en VS

Ook in Europa trof Credit Suisse flinke schikkingen in vergelijkbare zaken, voor 150 miljoen euro in 2011 in Duitsland, en voor ruim 100 miljoen euro in 2016 in Italië. Vorig jaar trof de bank nog een gecombineerde schikking van 238 miljoen euro in Frankrijk, voor betrokkenheid bij witwassen en belastingfraude.

Nederlands onderzoek

In het kader van het Nederlandse onderzoek vonden in 2017 invallen plaats op meerdere locaties in Nederland en het buitenland. De Telegraaf schreef destijds dat 650 Nederlandse klanten van Credit Suisse waren gevraagd om hun belastingaangiftes eventueel aan te passen.

Later meldde de krant dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) dankzij een klokkenluider beschikte over gegevens van duizenden Nederlandse klanten van Credit Suisse, en ook onderzocht of de bank zelf aangepakt kon worden.

Niet afgewikkeld

Volgens een woordvoerster van het functioneel parket van het OM betreft het onderzoek naar de betrokkenheid van Credit Suisse bij belastingontduiking door Nederlandse klanten de periode 2005 tot en met 2015.

Gevraagd naar de status van het onderzoek zegt de bank aanvankelijk dat de Nederlandse zaak is afgewikkeld als onderdeel van eerdergenoemde Franse schikking in oktober. Dat wordt door het functioneel parket in Nederland echter ontkend. Nadat de bank door het OM over deze uitspraak op de vingers is getikt, erkent Credit Suisse dat die niet klopt en zegt de vraag verkeerd te hebben begrepen.

Een verdere toelichting van de zaak kon de Zwitserse bank vandaag niet geven. Voor een interviewverzoek aan directeur Rolf Huijts van Credit Suisse Nederland verwees het Amsterdamse kantoor naar de persafdeling in Zürich, maar die laat weten dat er 'geen interviews' mogelijk zijn. Huijts zelf reageert niet op een rechtstreeks verzoek.

Kantoor aan het Museumplein.© Foto: Mathijs Smit
Kantoor aan het Museumplein.

Credit Suisse in Nederland

Credit Suisse heeft sinds 1986 een eigen vestiging in Nederland, dankzij de overname van een Amsterdamse effectenbank. Inmiddels heeft de Zwitserse bank haar statige onderkomen aan de Herengracht verruild voor een modern kantoorpand aan het Museumplein.

Vanuit die locatie is Credit Suisse vooral actief als zakenbank en vermogensbeheerder voor Nederlandse klanten. Zakenbankiers begeleiden bedrijven bij het aantrekken van kapitaal, bijvoorbeeld door beursgangen of de uitgifte van aandelen of obligaties. Vermogensbeheerders proberen het geld van pensioenfondsen of rijke particulieren zo goed mogelijk te beleggen.

Bankgeheim

In het verleden werden klanten van de vermogensbeheerder mede aangetrokken door de solide en discrete reputatie van Zwitserse banken. Dankzij het zogenoemde Zwitserse bankgeheim konden bedrijven en particulieren hun inkomsten of vermogen soms buiten het zicht van de vaderlandse fiscus houden, en daardoor belasting ontwijken of ontduiken.

Maar als gevolg van strenger wordende regelgeving is aan die praktijk de afgelopen decennia steeds meer paal en perk gesteld. Dat heeft er afgelopen jaren ook toe geleid dat belasting- en opsporingsdiensten de jacht openden op zwartspaarders. Daarbij werden de pijlen niet alleen gericht op de klanten, maar ook op de banken die het zwartsparen in het verleden mogelijk maakten.

Lees meer over
Credit SuisseBelastingdienstFIODOpenbaar MinisterieBelastingontwijkingBelastingfraude