Gewipte bankier Hamers ontving 28,4 miljoen euro in 2,5 jaar tijd
Een goede piloot, maar voor de komende klus is er een betere. Dat is volgens de voorzitter van de raad van bestuur van UBS in één zin de reden dat de Nederlandse topbankier Ralph Hamers zijn baan bij UBS kwijtraakt. Hij blijft nog wel even aan als adviseur, zodat hij kan helpen bij de overgang. Daarbij wordt zijn toch al goed gevulde bankrekening nog iets verder gespekt.
In de afgelopen jaren kreeg Hamers in totaal 28,3 miljoen Zwitserse franc overgemaakt, blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. Omgerekend komt dat neer op 28,4 miljoen euro. Daar komen nog wel wat miljoenen bij. Stel dat Hamers net zo'n beloningspakket krijgt als vorig jaar dan kan het bedrag al snel oplopen tot 6 miljoen.
Vorig jaar haalde Hamers 12 miljoen binnen. Omgerekend naar maanden zou hij voor zijn werk als topman tot nu toe 3 miljoen krijgen. En daar komt vermoedelijk nog minimaal net zo'n bedrag bij. Hamers blijft namelijk aan als adviseur, met behoud van zijn huidige salarispakket.
Nog maanden bij de bank
Hoe lang hij de nieuwe topman Sergio Ermotti blijft inwerken is onduidelijk. Hamers ontweek tot twee keer toe vragen hierover tijdens een telefonische persconferentie met journalisten over de leiderschapswissel bij de bank.
"De komende maanden ben ik hier in ieder geval nog wel aan het werk", is het enige dat de oud-topman van ING erover kwijt wil. Stel dat dit drie maanden zijn, dan betekent dat hij waarschijnlijk nog eens 3 miljoen euro krijgt. Blijft hij tot het einde van het jaar, dan komt er nog mogelijk 6 miljoen bij, als hij dezelfde bonussen krijgt als vorig jaar. Daar zal het dan ook bij blijven, want UBS betaalt geen vertrekpremies uit.
Hamers werkte sinds november 2020 voor de bank. Zijn transfer deed veel stof opwaaien, niet in de laatste plaats omdat hij in Nederland nog vervolgd wordt voor zijn rol in de witwasaffaire bij ING. Het vertrek bij UBS staat daar 'volstrekt los' van, zegt zijn advocaat desgevraagd tegen RTL Nieuws.
"Absoluut geen enkele relatie", reageert ook Colm Kelleher op een vraag of de juridische problemen van Hamers te maken hebben met zijn aftreden als topman. Kelleher is de machtige Ierse voorzitter van de raad van bestuur van UBS. In Zwitserland heeft deze positie meer macht dan bij een Nederlands bedrijf.
Een klus voor een Zwitser
Hamers moet weg omdat de bank meer vertrouwen heeft dat oudgediende Ermotti de overname van Credit Suisse in goede banen kan leiden. "Het zijn twee goede piloten, maar Sergio is significant beter", zegt Kelleher. De 62-jarige Zwitser werkte voor de komst van Hamers al negen jaar als topman van de bank.
Niet heel verwonderlijk dus dat de Ier Kelleher, in het verleden werkzaam voor de Amerikaanse bank Morgan Stanley, hem vorige week maandag belde om hem te polsen voor de functie van topman. Het telefoontje kwam een dag nadat de overname van de in problemen geraakte concurrent rondkwam. "En vanaf daar ging het balletje rollen", aldus Kelleher.
Oud vuil aan de straat?
Of Hamers zich niet als oud vuil aan de straat gezet voelt? "Je moet realistisch blijven, de omstandigheden zijn veranderd. Het zijn twee grote Zwitserse banken, het is heel belangrijk voor Zwitserland en de financiële sector in het land", antwoordde hij diplomatiek.
"Hamers heeft gewoon het verkeerde paspoort."
"Het wordt dadelijk echt een heftig gevecht en daar heb je een Zwitser bij nodig, geen Nederlander", zegt Koen Bender, analist bij Mercurius Vermogensbeheer. "Hamers heeft gewoon het verkeerde paspoort."
Enorme risico's
Volgens Bender is er een verschil tussen UBS voor én na de overname. Het gaat nu om Zwitserland en om de geloofwaardigheid van het land die zwaar onder druk staat. "En daar hebben ze geen buitenlanders bij nodig", zegt de analist.
Dat Ermotti een Zwitser is, 'is een fijn aspect', maar niet de belangrijkste reden volgens Kelleher. Ermotti is simpelweg de betere kandidaat om de grootste deal sinds de crisis van 2008 tot een goed einde te brengen, aldus de Ier. Er zitten namelijk nog enorme risico's aan, waarschuwt hij.
En daar waren aandeelhouders nog wel ongerust over, wordt duidelijk tijdens het telefoongesprek. "Sergio is de betere piloot voor de komende reis", herhaalt Kelleher nog maar eens. Beleggers lijken het met hem eens te zijn: de koers van UBS staat op een plus van 1,5 procent.
Hamers wilde wel
Hamers zelf denkt dat hij de klus ook wel had kunnen doen. "Ik heb ING geherstructureerd", verwijst hij naar zijn vorige baan. "Maar uiteindelijk: als je naar Sergio's cv en loopbaan kijkt… De board heeft een beslissing genomen. En ik steun die beslissing. Maar ik had het graag gedaan, vanzelfsprekend."
"De beslissing zegt niets over Ralphs capaciteiten, maar Sergio is gewoon het betere paard", besluit Kelleher.