Vijf maanden na beursgang

Hoe herstelbedrijf Fixers van Michiel Mol bizar snel uiteenspatte

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP / Mathijs SmitHoe herstelbedrijf Fixers van Michiel Mol bizar snel uiteenspatte
RTL

Fixers wilde de bekendste reparateur van smartphones en tablets van Nederland worden. In december haalde de herstelketen, mede opgericht door de vermogende ondernemer Michiel Mol, nog twee miljoen euro groeikapitaal op. Deze maand ging Fixers echter bankroet. "Het is zuur is dat we zo snel daarna failliet gingen", zegt de directeur. Wat ging er mis?

Fixers wordt eind 2017 opgericht door investeerder Oyster Ventures van ondernemers Michiel Mol, Stefan Nuijten en Maarten Elshove. Het bedrijf repareert mobiele telefoons, tablets en laptops, en groeit dankzij enkele overnames van branchegenoten in vijf jaar uit tot een keten van 13 vestigingen in Nederland.

Bekende ondernemer

Met de 53-jarige Mol heeft Fixers een zeer bekende Nederlandse ondernemer aan boord. Mol is de zoon van de oprichter van automatiseringsgigant Volmac, met een door Quote geschat vermogen van 460 miljoen euro. Zelf richtte hij onder meer internetbedrijf Lost Boys en ruimtereisbedrijf Space XC op, en leidde het Formule 1-team van sportwagenbouwer Spyker.

Nederlander wil wereldleider worden met raketmotoren
Lees ook

Nederlander wil wereldleider worden met raketmotoren

Mol ziet voor Fixers gouden kansen op de herstelmarkt voor mobiele telefoons, die enorm gefragmenteerd is. "Wat in deze branche ontbrak is een grote partij die een keten uitrolt", zegt hij in 2019 in de Telegraaf. "Waar ook aandeelhouders achter zitten die zorgen dat het geen eendagsvlieg is."

Beursgang

Eind vorig jaar lijkt Fixers klaar voor een nieuwe grote stap. Het bedrijf kondigt aan naar de mkb-beurs NPEX te gaan, om daar financiering voor een groeiplan aan te trekken.

De reparatieketen wil 3 miljoen euro ophalen met beursgenoteerde obligaties, tegen een royale rentevergoeding van 8 procent. Na vijf jaar wil het bedrijf de lening terugbetalen, of omruilen in aandelen.

Meeprofiteren

"Fixers gaat naar de beurs", post oprichter Mol begin november enthousiast op Twitter en Linkedin. Een meegestuurd promotiefilmpje omschrijft Fixers als 'een van de bedrijven die maximaal meeprofiteert van de explosieve groei' van de herstelmarkt voor kapotte telefoons en laptops. Volgens het filmpje kunnen investeerders 'meegroeien en profiteren'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Diezelfde maand presenteert directeur Marcel Honsbeek van Fixers de plannen voor de beursgang in het televisieprogramma Business Class van Harry Mens, waar gasten betalen om in de show te komen.

"Fixers 'staat als een huis", zegt Honsbeek daar. Verder vertelt hij de opgehaalde miljoenen te zullen gebruiken voor versterking van de naamsbekendheid en de uitbreiding naar een landelijk dekkend netwerk van 35 vestigingen. "We willen de Car Glass worden van de mobiele apparaten, zoals telefoons, tablets en laptops", aldus de topman.

Risicoloos

Presentator Mens doet welwillend een duit in het zakje door de investering aan te prijzen als 'redelijk risicoloos'. Saillant detail: een van de dochters van de presentator is getrouwd met Fixers-oprichter Michiel Mol.

Michiel Mol met echtgenote Marlous Mens© ANP
Michiel Mol met echtgenote Marlous Mens

Later die maand is er opnieuw goed nieuws voor potentiële investeerders. Fixers laat weten dat aandeelhouders nog eens 310.000 euro aan kortlopende aandeelhoudersleningen omzetten in langlopende obligaties.

Onvoorwaardelijke steun

Volgens Fixers spreken de aandeelhouders hiermee hun 'onvoorwaardelijke steun' voor het bedrijf uit, 'voor nu en in de toekomst'. Het bedrijf zegt dankbaar te zijn voor deze 'continue steun' en er 'alles aan te doen om hun en onze droom, het worden en blijven van het nummer één merk op het gebied van reparaties, te verwezenlijken'.

Het lijkt niet mis te kunnen gaan met Fixers.

Wolkjes

Maar al heel snel na de zonovergoten beursgang verschijnen er wolkjes aan de lucht. Eind februari meldt het bedrijf dat er minder geld is opgehaald dan gehoopt. De obligatielening heeft geen 3 maar 2 miljoen euro opgeleverd, na aftrek van kosten slechts 1,8 miljoen.

Tot overmaat van ramp blijft ook de verwachte omzetstijging achterwege. "Het afgelopen jaar is de markt door de oorlog in Oekraïne, inflatiegevolgen en de daardoor dreigende recessie, flink veranderd", constateert het ambitieuze herstelbedrijf opeens.

Faillissement

In plaats van te groeien zegt Fixers zich daarom te richten op het winstgevend maken van de bestaande winkels. Van de eerder voorgespiegelde winkelopeningen blijkt geen sprake. Integendeel, de vestigingen in Almere, Breda en Rosmalen zijn juist gesloten.

Geen winkelopeningen, maar sluitingen.© Mathijs Smit
Geen winkelopeningen, maar sluitingen.

Maar het kan nog veel erger. Begin mei vraagt Fixers plotseling uitstel van betaling aan, omdat kostenbesparende maatregelen geen soelaas boden. Twee dagen later volgt een faillissement.

Niet stevig

Achteraf stond Fixers er dus toch niet zo stevig voor als in de promotie bij de beursgang is voorgespiegeld.

Dat blijkt ook uit een nadere beschouwing van de financiële stukken. In 2020 en 2021 heeft Fixers in totaal 2,6 miljoen euro verlies geleden. In de eerste negen maanden van vorig jaar bedroeg het verlies bijna één miljoen euro, op een omzet van 2,2 miljoen.

Door die verliezen waren de financiële buffers weggesmolten; Fixers ging eind september gebukt onder een negatief eigen vermogen van bijna 2,5 miljoen euro. Daarmee was het bedrijf, zoals dat heet, 'technisch failliet'.

Flinke schulden

Ook waren er als gevolg van de overheidssteun uit de corona-periode flinke schulden ontstaan. Zo moest Fixers 48.000 euro aan ten onrechte ontvangen loonsteun terugbetalen. Daarnaast moest het bedrijf nog 1,1 miljoen euro aan uitgestelde belastingbetalingen ophoesten.

Verder lag er een onbetaalde rekening van 284.000 euro van reclamebureau Fightclub, overigens tot voor kort ook deels in handen van Fixers-oprichters Mol en Nuijten. Fixers hoopte die gepeperde rekening betalen met de opbrengst van de beursgang.

Uit het prospectus blijkt dat de aandeelhouders onder wie Mol vorig jaar ook nog bijna 1,4 miljoen aan het bedrijf leenden. Vlak voor de beursgang wisselden zij voor in totaal 1,8 miljoen aan leningen om in aandelen, om de financiële positie van Fixers wat op te kalefateren.

Zuur

Directeur Honsbeek erkent nu dat het 'zuur is dat het faillissement zo snel na de financiering op de NPEX' plaatsvond, maar vindt niet dat hij de situatie bij het bedrijf destijds te rooskleurig heeft voorgesteld. "In het prospectus bij de beursgang stond dat Fixers fors verlies maakte. Toch stond het bedrijf wel degelijk als een huis. Wij hadden winkels op goede locaties en goede mensen."

Honsbeek erkent eveneens dat de in de persberichten van februari en mei genoemde redenen voor de tegenvallende omzet (Oekraïne, inflatie en dreigende recessie) ook allemaal al vóór de beursgang golden. "Uiteindelijk kwam het faillissement vooral doordat wij te weinig mensen in de winkels kregen."

Strategiewijziging

Dat had volgens Honsbeek ook te maken met een strategiewijziging. "Aanvankelijk hadden wij bij Apple de topstatus van Authorised Service Provider (ASP). Maar omdat Apple ons met die status niet toestond nieuwe winkels te openen, kozen wij vorig jaar voor de iets lagere status van Independent Repair Provider", aldus de directeur.

"Als IRP konden wij ook niet-originele Apple-producten verkopen. Wel verloor Fixers daardoor de klanten die Apple naar ons doorverwees. Wij wisten dat we daardoor tijdelijk minder omzet zouden maken, maar hadden verwacht het tij wel te kunnen keren."

Aandeelhouders haken af

Volgens Honsbeek viel dat na de beursgang echter zo ernstig tegen, dat het bedrijf dit jaar opnieuw geld moest vragen aan de aandeelhouders. "Zij waren uiteindelijk niet meer bereid om bij te storten. Dan moet je als bestuurder ingrijpen en uitstel van betaling aanvragen."

De weigering om het bedrijf financieel te hulp te schieten, is niet in lijn met de eerdere uitbundige steunbetuigingen van de aandeelhouders, waaronder de vermogende Mol.

Toezegging steun

Ook lijkt het op het eerste gezicht strijdig met een belofte uit het officiële prospectus, de informatiegids voor beleggers bij de beursgang. Op pagina 51 meldt Fixers daarin namelijk dat de aandeelhouders hebben 'toegezegd om ons aanvullende liquiditeiten te verstrekken indien onze liquiditeitspositie dit, 18 maanden na de uitgifte van de obligaties, vereist'.

Elders in het prospectus blijkt die belofte toch minder goudgerand. Op pagina 41 valt namelijk te lezen dat de toezegging beperkt is tot een half miljoen euro, en bovendien afhankelijk is van het behalen van prognoses. "Voor die toezegging golden wel voorwaarden, die wij niet hebben gehaald", bevestigt directeur Honsbeek.

Opmerkelijk

Curator Victor Kruit van HAUT Legal, die het faillissement moet afwikkelen, vindt het opmerkelijk dat Fixers zo kort na de beursgang en ondanks de betrokkenheid van vermogende oprichters en aandeelhouders als Michiel Mol failliet is gegaan.

"Er is een hoop geld ingegaan, maar er stroomde maandelijks ook veel geld uit. Ik heb de aandeelhouders gevraagd waarom zij er niet meer geld in hebben gestoken. Zij bleken er geen fiducie meer in te hebben gehad."

Doorstart

Kruit vermoedt dat Fixers de opbrengst van de beursgang ook wilde gebruiken om financiële gaten uit het verleden te dichten. "Het lijkt erop dat het geld gebruikt is om oude kosten te dempen. Daar zal ik nog onderzoek naar doen, maar mijn eerste prioriteit is nu het realiseren van een doorstart om een deel van de werkgelegenheid te behouden."

De curator acht de kans op een hele of gedeeltelijke doorstart groot. "De winkels zitten op interessante A-locaties. Inmiddels hebben zo'n 15 tot 20 geïnteresseerden zich aangediend."

Kruit zegt dat de oorspronkelijke aandeelhouders onder wie Michiel Mol daartoe niet behoren. Mol zelf wil niet op vragen over Fixers reageren.

Wie is Mol als aandeelhouder?

Michiel Mol behoorde met investeerder Oyster Ventures tot de oprichters van smartphonehersteller Fixers. Uit het prospectus bij de beursgang op de mkb-beurs NPEX blijkt dat Oyster in november een belang van 12 procent had.

Grootste aandeelhouder van Fixers was het Luxemburgse bedrijf Brown River, met een belang van 56 procent. Volgens internetjournalist Peter Olsthoorn is Brown River in handen van het bedrijf Sit Vis Vobiscum uit Blaricum. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat dit bedrijf van Michiel Mol is.

Directeur Honsbeek van Fixers wil niet bevestigen of ontkennen dat Mol achter Brown River schuilgaat. Via hem laat Mol zelf weten niet te willen reageren op vragen over Fixers. "Wat ons betreft houden we het hierbij. Het heeft nu ook geen meerwaarde."

Lees meer over
Michiel MolFixersLost BoysCapgeminiFaillissementOndernemers