Tientallen miljoenen

KLM viert einde staatssteun met bonus voor personeel

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtKLM viert einde staatssteun met bonus voor personeel
RTL

Het personeel van KLM kan deze maand niet alleen het vakantiegeld tegemoet gezien, maar ook een bonus, omdat het bedrijf van het staatsinfuus af is. Dat bevestigt een woordvoerder na vragen van RTL Z.

In de cao's die KLM afsloot voor 2022-2023 werd met grond-, cabine- en cockpitpersoneel afgesproken dat zij een 'eenmalige uitkering ontvangen zodra de staatslening en kredietfaciliteit van de overheid zijn beëindigd'. KLM betaalde de lening al eerder terug en beëindigde op 18 april 2023 de kredietfaciliteit door een nieuwe af te sluiten bij veertien banken.

KLM vindt nieuwe geldschieters, is verlost van regels van de staat
Lees ook

KLM vindt nieuwe geldschieters, is verlost van regels van de staat

Volgens de woordvoerder wordt de uitkering 'bij het salaris van mei' betaald. Mei is ook de maand waarin het KLM-personeel het vakantiegeld kan bijschrijven. Daar komt nog een bonus bovenop. De hoogte daarvan is afhankelijk van wat iemand verdiende. Voor de grootste verdieners kan het bedrag oplopen tot duizenden euro's. 

Voorwaarden aan de steun

Dat zit zo. De overheid verbond aan het verlenen van steun de voorwaarde dat KLM-personeel een bijdrage zou leveren in de vorm van loonmatiging. Uitgangspunt daarbij was dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zouden dragen: het lager betaalde (vaak grond)personeel hoefde procentueel minder in te leveren dan het hoger betaalde (vaak vliegend)personeel.

Zo zouden piloten rond de 20 procent in salaris achteruitgaan en lager-betaalden leverden minder in. De bonus wordt nu berekend door te kijken hoeveel iemand precies aan salaris heeft ingeleverd in de periode waarin KLM aan het staatsinfuus hing. 20 procent van wat is ingeleverd, wordt als eenmalige uitkering uitbetaald in mei.

Omstreden winstdeling

Het betekent dat KLM-personeel opnieuw een extraatje tegemoet kan zien. In april ontving het al de winstdeling over 2022. Die bedroeg 8 procent van een jaarsalaris, blijkt uit berekeningen van RTL Z.

Deze bonus is omstreden, omdat de staatsagent eerder oordeelde dat KLM door winst uit te keren aan het personeel de voorwaarden schendt die verbonden waren aan de staatssteun. De staatsagent werd juist door het ministerie van Financiën benoemd om er op toe te zien dat KLM zich aan die voorwaarden zou houden.

Over de 'bijzondere uitkering' in mei merkte de staatsagent eerder dit jaar op dat die averechts werkt. KLM moet juist op salariskosten besparen, maar dit gebeurt onvoldoende.

De bijdrage die piloten leveren blijft 'zwaar achter bij de verplichtingen die zijn aangegaan ter verkrijging van de miljardensteun' en de bijdrage van 'hogerbetaalde cabine- en grondmedewerkers blijft ver achter bij de toezeggingen aan de overheid', zelfs 'rekening houdend met de hogere inflatie'.

Tientallen miljoenen

KLM wil desgevraagd niet zeggen welk bedrag gemoeid is met de 'eenmalige uitkering' in mei. Maar dat het om tientallen miljoenen gaat, lijkt waarschijnlijk. Een piloot die twee jaar lang 20 procent van zijn salaris moest inleveren ging er al snel 60.000 euro op achteruit. 20 procent daarvan – 12.000 euro – krijgt hij of zij nu terug.

Uitgaande van 3500 piloten is KLM dan al snel 42 miljoen euro kwijt, enkel aan de piloten. Bij KLM werkten eind december 2022 ruim 28.000 mensen, tegen 26.000 een jaar eerder.

Lees meer over
Air France KLMMinisterie van FinanciënLuchtvaart