Miljarden voor aandeelhouders, maar Unilever int subsidie om kinderarbeid in eigen keten tegen te gaan
Levensmiddelengigant Unilever maakte de afgelopen jaren tientallen miljarden winst en keerde ruim 17 miljard euro aan dividend uit aan aandeelhouders sinds 2018. Toch hield het de hand op bij de Nederlandse overheid om iets te doen aan kinderarbeid in de eigen productieketen.
In de jaren sinds 2019 vroeg Unilever subsidie aan uit een potje van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking om kinderarbeid tegen te gaan, blijkt uit door RTL Nieuws geanalyseerde subsidiegegevens.
330.000 euro subsidie
Met de subsidie worden bedrijven geholpen die 'lokaal onderzoek willen doen naar de dieperliggende oorzaken van kinderarbeid in hun productieketen en hiertegen op lokaal niveau maatregelen willen nemen' of 'maatregelen nemen tegen kinderarbeid in hun eigen onderneming'.
In totaal inde Unilever ruim 330.000 euro aan belastinggeld om de kinderarbeid bij productie van Unileverspullen tegen te gaan. Een bedrag dat de multinational met weinig moeite zelf had kunnen betalen.
Alleen al in 2018, het eerste jaar dat Unilever de aanvraag deed, verdiende de multinational datzelfde bedrag, netto, ieder halfuur van de dag. Iedere dag, een jaar lang, uitmondend in een nettowinst van 6,1 miljard euro.
Oorzaken kinderarbeid gevonden
In een summiere reactie laat Unilever weten dat het om een project gaat in samenwerking met onder andere Cargill, een grondstoffenhandelaar met een jaaromzet van 165 miljard dollar (152 miljard euro).
De bedrijven zijn samen actief op de cacaoplantages in Ivoorkust. Een sector die berucht is om kinderarbeid. Zij vonden daar, gesubsidieerd door Nederland, twee oorzaken van kinderarbeid: een gebrek aan lokale kennis over kinderrechten en het feit dat er beperkte toegang is tot kinderbescherming.
Subsidie uit het Fonds Bestrijding Kinderarbeid
Bedrijven konden tot vorig jaar subsidie aanvragen uit het Fonds Bestrijding Kinderarbeid. Nederlandse bedrijven (Unilever was ten tijde van de aanvraag nog een Nederlands bedrijf) konden geld krijgen als ze lokaal onderzoek willen doen naar de dieperliggende oorzaken van kinderarbeid in hun productieketen en hiertegen op lokaal niveau maatregelen willen nemen en maatregelen nemen tegen kinderarbeid in hun eigen onderneming.
De projecten moeten binnen vier jaar zijn afgerond en in samenwerking worden uitgevoerd met een andere onderneming in dezelfde sector, een ngo en lokale partijen.
Daarom is een aantal kinderbeschermingscomités opgericht die schending van kinderrechten in de gaten moeten houden en bewustzijn moeten vergroten. Dat doen ze onder andere via radiospotjes over 'kinderarbeid en genderzaken, de viering van Wereld Kinderrechtendag en de Dag tegen Kinderarbeid'.
Niet zelf betalen
Op de vraag waarom Unilever subsidie nodig heeft om de eigen productieketen kinderarbeidvrij te maken, antwoordt het bedrijf niet.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.