Moederbedrijf ASN en SNS

Volksbank hangt boete boven het hoofd om overtreden witwasregels

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegVolksbank hangt boete boven het hoofd om overtreden witwasregels
RTL

De Volksbank, het moederbedrijf van merken SNS, ASN en Regiobank, hangt een boete boven het hoofd van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Het staatsbedrijf heeft het toezicht op haar klanten niet op orde en kan daarom niet goed checken of er misschien crimineel geld via haar rekeningen loopt.

Hoe hoog de boete wordt, is nog niet bekend. De toezichthouder kan er verder weinig over kwijt. "Omdat dit traject nog niet formeel is afgerond en er nog geen besluit is genomen over het al dan niet opleggen van de boete", laat een woordvoerder weten. 

Er zitten nog tal van stappen tussen het plan om een boete uit te delen en de daadwerkelijke boete. En het kan dus ook nog zo zijn dat de boete uiteindelijk sneuvelt. 

Risico's niet in beeld

Naast de boete legt DNB aan de Volksbank op dat deze voor 1 april volgend jaar met een verbeterde aanpak moet komen van het toezicht op haar klanten. Uit het DNB-onderzoek is gebleken dat de bank niet goed genoeg de risico's in kaart heeft die kleven aan bepaalde types klanten, producten, diensten en transacties.

Banken kunnen antiwitwas-teugels straks iets laten vieren
Lees ook

Banken kunnen antiwitwas-teugels straks iets laten vieren

Ook de risico's die bij sommige landen of werelddelen horen, had de bank niet allemaal op het netvlies volgens DNB. Het verbeterplan dat de bank hiervoor sinds 2020 had werd naar de zin van de toezichthouder te traag uitgevoerd.

Poortwachter

"We betreuren het dat we niet in staat zijn geweest om met betrekking tot klantintegriteit geheel aan onze verantwoordelijkheid als poortwachter te voldoen", reageert topman Martijn Gribnau. "We stellen alles in het werk om de tekortkomingen binnen de door DNB opgelegde termijn te herstellen."

Laatste van de grote vier

De Volksbank - sinds 2013 in handen van de staat - is de laatste grote Nederlandse bank waarbij blijkt dat de bestrijding van witwassen rammelt. 

In de afgelopen jaren schikte ING voor een bedrag van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) omdat het toezicht op klanten niet voldeed aan de regels uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). ABN Amro kreeg een boete van 480 miljoen euro voor hetzelfde euvel.

En sinds eind vorig jaar is bekend dat Rabobank doelwit is van een onderzoek van het OM. De uitkomst daarvan is nog ongewis. De bank kreeg al wel een dwangsom van 500.000 euro opgelegd.

Ministerie was al lang op de hoogte

De Volksbank kreeg in 2017 ook al eens een dwingende opdracht van DNB om strenger toezicht te houden. Die zogeheten aanwijzing ging gepaard met een dwangsom van een half miljoen euro, blijkt uit intern document van het ministerie van Financiën, gericht aan demissionair minister Kaag van eind juni. 

Het nieuwe onderzoek noemt Kaag 'zorgelijk'. Omdat het niet de eerste kwestie is, maakt de zaak er niet beter op. "En dat meer urgentie en aandacht bij de bank vereist is", aldus Kaag. 

Lees meer over
VolksbankDNB