300 miljoen verlies

Heineken doet Russische activiteiten voor 1 euro van de hand

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van PuttenHeineken doet Russische activiteiten voor 1 euro van de hand
RTL

Heineken is verlost van zijn Russische activiteiten. Voor het symbolische bedrag van 1 euro heeft de bierbrouwer onder meer zeven brouwerijen in het land verkocht aan de Arnest Group. Dat is een grote Russische fabrikant van onder andere cosmetica en huishoudelijke artikelen.

Onderdeel van de deal is wel dat de koper nog een lening van de Russische Heineken-poot aan het Nederlandse moederbedrijf aflost. Als dit gebeurt, komt er nog zo'n 100 miljoen euro bovenop de 1 euro aankoopprijs. 

Als het Russische bedrijf zich aan deze voorwaarde houdt, lijdt Heineken in totaal een verlies van 300 miljoen op het vertrek uit Rusland. Dat is minder dan de afwaardering die het bedrijf verwachtte bij de aankondiging van het vertrekplan in maart 2022.  

Storm van kritiek

De brouwer kreeg forse kritiek te verduren omdat het vertrek niet snel genoeg ging volgens critici. Vooral het feit dat de Russische tak bleef investeren in nieuwe merken en reclame, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Halverwege 2022 sprak Heineken overigens zelf ook de verwachting uit dat er in de tweede helft van 2022 al een deal gesloten zou worden.  

"Het proces duurde langer dan we hadden gehoopt, dat komt door de moeilijkheid van het verkopen van een bedrijf dat zes van de afgelopen tien jaar niet winstgevend was", zegt een woordvoerder. 

Heineken brouwt er nog op los in Rusland, ondanks belofte om land te verlaten
Lees ook

Heineken brouwt er nog op los in Rusland, ondanks belofte om land te verlaten

Het vertrek van Heineken is definitief. Er is geen optie afgesproken om de aandelen op termijn terug te kopen, meldt het bedrijf. Het merk Heineken wordt al sinds 2022 niet meer verkocht in land door het concern, vanwege de invasie van Oekraïne. 

Merken verdwijnen

Ook het merk Amstel en de andere internationale biertjes van Heineken worden niet meer verkocht door de nieuwe eigenaar, het bedrijf krijgt er geen licentie voor. Het brouwen van Amstel stopt binnen zes maanden. Er zijn uitzonderingen voor wat kleinere merken, die mogen nog drie jaar gebrouwen worden. 

Dat gebeurt dan wel zonder marketingsteun van Heineken, dat er ook geen geld voor zal ontvangen. 

Langer dan gehoopt

"Voor Heineken is dit het einde van een tijdperk", vertelt de woordvoerder. "Na 20 jaar vertrekken we uit Rusland. En onder omstandigheden die niet leuk zijn." De 1800 medewerkers van de Russische tak gaan mee naar de nieuwe eigenaar, die ze voor minimaal drie jaar in dienst zal houden. 

Topman Dolf van den Brink geeft zelf ook toe dat het langer heeft geduurd dan gehoopt. Hij wijst op de problemen die onder meer Danone en Carlsberg ondervonden bij hun pogingen om Rusland te verlaten. Bij deze bedrijven nam Rusland de controle over

In totaal hebben buitenlandse bedrijven sinds het uitbreken van de oorlog voor 80 miljard dollar (74 miljard euro) aan verlies geleden op hun Russische activiteiten, volgens een analyse van persbureau Reuters van cijferberichten en persverklaringen. In de berekeningen zitten niet alleen de afschrijvingen - zoals de 300 miljoen van Heineken - maar ook misgelopen omzet. 

Lees meer over
HeinekenBier