Loze beloftes

Heineken brouwt er nog op los in Rusland, ondanks belofte om land te verlaten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Gerard Til PhotoHeineken brouwt er nog op los in Rusland, ondanks belofte om land te verlaten
RTL

Bierbrouwer Heineken is nog altijd actief in Rusland. Dat is ondanks het feit dat het al bijna een jaar geleden zei zich helemaal uit dat land terug te trekken vanwege de Russische inval in Oekraïne.

Het concern zei vorig jaar eerst dat het zou stoppen met het brouwen en verkopen van Heinekenbier in Rusland. Later zei het Rusland helemaal te verlaten.

Maar nu pocht de nog altijd bestaande Russische tak van het bedrijf over hoe goed het wel niet gaat in Rusland, blijkt uit een persbericht van Heineken in Rusland, waar Follow the Money (FTM) over schrijft.

Heineken in Rusland: van groeiparel tot hoofdpijndossier
Lees ook

Heineken in Rusland: van groeiparel tot hoofdpijndossier

Heineken was niet bereikbaar voor commentaar tegenover RTL Z. In een uitgebreide schriftelijke verklaring op de site noemt het bedrijf de berichtgeving van FTM 'onwaar en misleidend'. De activiteiten in Rusland zijn op afstand gezet van het moederbedrijf, vandaar. Alle activiteiten van het bedrijf in Rusland worden gefinancierd met de inkomsten uit de verkoop in het land. 

61 nieuwe producten

En dat pakt Heineken Rusland voortvarend aan. Er werden in 2022 maar liefst 61 nieuwe producten gelanceerd. "En dankzij nieuwe producten hebben we 720.000 hectoliter extra verkocht", schrijft Ksenia Kostygova, senior directeur voor productie en inkoop. "Alle nieuwe items werden in recordtijd gelanceerd!", voegt zij er nog aan toe.

"Het werd mogelijk gemaakt door de overtuiging dat alles mogelijk is en het geweldige teamwerk - Marketing, Verkoop, Productie en Inkoop, Financiën heeft het werkelijkheid gemaakt!", jubelt Kostygova.

Vorig jaar nog 'geschokt'

Het enthousiasme vanuit de Russische activiteiten van Heineken staat in schril contrast met de felle bewoordingen waarmee het concern zich vorig jaar nog uitsprak tegen de inval door Rusland in Oekraïne.

"We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien dat de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intenser wordt", zei Heineken eind maart 2022.

'Heineken sprong in gat'

Opmerkelijk is dat andere brouwers en producenten van frisdranken, zoals Coca-Cola en Pepsico, zich wel al hebben teruggetrokken uit Rusland. "Heineken is wel heel opportunistisch in dat gat gedoken", aldus journalist Olivier van Beemen van Follow the Money, die het nieuws als eerste bracht.

Zo bracht Heineken in Rusland frisdrank op de markt. Het bedrijf is ronduit uitgelaten over 'de lancering van Royal Cola in het formaat van 2,25 liter'. "Het gebeurde in een fantastisch kort tijdsbestek."

Ook is het opgetogen over de introductie van nieuwe biervarianten, zoals Amstel Fresh, Amstel Extra en Amstel Natur Wild Berries. Ook bracht het stoutbier op de markt onder de naam Black Sheep. Eerder trok Guinness, dat stoutbier brouwt, zich juist terug uit Rusland.

Royalty's

Het bedrijf stelt dat de investeringen door de Russische tak nodig zijn om het bedrijf financieel gezond te houden om het goed te kunnen verkopen. Dat is van belang voor de Russische werknemers, geeft Heineken als reden. 

Van Beemen merkt nog wel op dat ook als de Russische activiteiten ooit aan een Russisch bedrijf worden verkocht, er royalty's zullen moeten worden betaald voor het gebruik van merknamen van het Heinekenconcern. "Dan heeft Heineken nog steeds inkomsten uit Rusland." Dit is op dit moment overigens niet het geval, bezweert Heineken. Het concern sluit alleen niet uit dat het in de toekomst toch weer zaken zal doen in het land. 

Goede verklaring nodig

Minister Kaag van Financiën reageert verbaasd op het bericht: "Ik was heel verbaasd. Ik denk dat ze een goede verklaring moeten hebben. Als een bedrijf zegt 'we trekken ons terug' en je leest een ander verhaal dan willen we weten hoe dat kan."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er zijn overigens geen sancties tegen Rusland vanuit de EU ten aanzien van eten en drinken, zegt Yvo Amar van BenninkAmar Advocaten, die is gespecialiseerd in sanctierecht. Maar je mag niet zomaar investeren in bedrijven in Rusland, zegt hij.

"Investeringen in nieuwe producten zijn juridisch wel toegestaan, je komt vooral uit of het moreel verwerpelijk is", aldus Amar.

Verkoop eerste helft 2023

De verkoop van de Russische activiteiten wil nog niet zo vlotten. Want op 1 augustus vorig jaar, bij de publicatie van de resultaten over het eerste halfjaar, zei het dat er 'goede voortgang' werd gemaakt bij de verkoop. Toen zei de bierbrouwer een overeenkomst te verwachten in de tweede helft van het jaar.

Dat is niet gelukt, volgens het bedrijf onder meer vanwege ingewikkelde en constant veranderende regels. Het bedrijf heeft er inmiddels vertrouwen in dat 'de goede koper' is gevonden en dat de verkoop nog in de eerste helft van dit jaar rond zal komen. Daar maakt het bedrijf een kanttekening bij: het is wel afhankelijk van toestemming van de Russen. Meer informatie wil het bedrijf niet geven, om de deal niet in gevaar te brengen.

Verliespost van 300 miljoen

Voor de veiligheid van de werknemers, en om het risico van nationalisering te verminderen, is het essentieel om tot die tijd door te gaan met de activiteiten, aldus Heineken.

Heineken boekte in 2022 88 miljoen euro af op de Russische activiteiten. Het bedrijf verwacht dat dit bedrag zal oplopen tot in totaal 300 miljoen. 

In deze video zie je hoe Rusland vanaf het begin elke kritiek de kop probeert in te drukken:

Lees meer over
HeinekenBierRusland