Bedrijf dat zieke werknemer liet volgen, moet haar 36.000 euro betalen
De verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot moet een zieke ex-werkneemster 36.000 euro betalen, omdat het bedrijf haar ten onrechte had laten volgen door rechercheurs. De werkgever ontsloeg de vrouw vervolgens, omdat zij zou hebben gelogen over haar nekklachten.
Dat blijkt uit een recent openbaar geworden uitspraak van de Rotterdamse kantonrechter.
Nekklachten
De vrouw werkte sinds maart 2020 bij Pieter Pot, een bedrijf dat afvalvrije boodschappen in statiegeldpotten aan klanten verkoopt en levert. Augustus vorig jaar meldde zij zich ziek met ernstige nekklachten. Een bedrijfsarts en neuroloog constateerden dat daarvan inderdaad sprake was.
Zes weken na de ziekmelding liet het bedrijf de vrouw weten dat haar functie zou vervallen, en deed haar een voorstel tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dat voorstel weigerde de vrouw.
Headbangen
Nog eens vijf maanden later liet Pieter Pot de werkneemster gedurende een periode van twee weken volgen door bedrijfsrechercheurs. Op basis van hun bevindingen en een gesprek daarover met de vrouw, ontsloeg het bedrijf haar afgelopen maart op staande voet.
Volgens Pieter Pot had de werkneemster gelogen over haar ziekte. Uit waarnemingen van de rechercheurs zou zijn gebleken dat zij zware dingen als vuilniszakken en kattenvoer trappen had opgedragen, en soepel hebben bewogen met haar hoofd en nek.
Ook zou zij op een festival urenlang hebben 'gedanst en gehupt', en 'zijdelings headbangende bewegingen' hebben gemaakt.
Onderbuikgevoel
De vrouw ging niet akkoord met het ontslag en stapte naar de rechter. Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter de werkneemster gelijk geeft.
Het laten volgen van werknemers is slechts aanvaardbaar onder zeer bijzondere omstandigheden, benadrukt de kantonrechter. Omdat de werkgever in dit geval naar eigen zeggen slechts 'een onderbuikgevoel' had dat er iets niet in de haak was, was deze maatregel volgens de rechter buitenproportioneel.
Medische onderbouwing
Bovendien had het bedrijf op de basis van de waarnemingen van de rechercheurs niet mogen constateren dat de werknemer loog. "Uit de rapportage kan niet worden afgeleid dat werkneemster tegen de bedrijfsarts zou hebben gelogen, of dat zij feitelijk meer kon dan door haar aangegeven of op andere wijze haar re-integratie zou belemmeren", aldus de uitspraak.
De kantonrechter kan zich voorstellen dat de werkgever op basis van het onderzoeksrapport vraagtekens had, maar vindt de conclusies niet goed onderbouwd. "Zonder bevestiging op basis van een medische onderbouwing of raadpleging van de bedrijfsarts is Pieter Pot veel te snel over gegaan tot het ontslag op staande voet."
Prijskaartje
Daardoor komt er aan het ontslag een flink prijskaartje voor Pieter Pot te hangen. In de eerste plaats heeft de vrouw recht op een reguliere ontslagvergoeding, van 3400 euro. Daarnaast moet het bedrijf haar zo'n 7400 euro achterstallig loon betalen, inclusief strafverhoging van 25 procent. In de derde plaats ontvangt de werkneemster het salaris over de opzegtermijn, van 5400 euro.
Daarbovenop komt nog eens een extra schadevergoeding wegens verwijtbaar handelen in de ontslagprocedure, van 20.000 euro. Die laatste vergoeding komt lager uit dan de door de vrouw geëiste 50.000 euro, mede omdat Pieter Pot er financieel niet sterk voorstaat. Eerder dit jaar werd de onderneming overgenomen, omdat het niet meer op eigen benen kon blijven staan.
Geen hoger beroep
Alles opgeteld bedraagt de vergoeding voor de vrouw ruim 36.000 euro. Haar advocaat Christian van den Heuvel laat weten dat zij niet in hoger beroep zal gaan.
"Zij legt zich bij de uitspraak neer, omdat deze voldoende genoegdoening geeft. Het is een klinkende overwinning, waarbij vooral van belang was dat de werkgever niet zomaar een onderzoek had mogen beginnen, dat bovendien niet aan strenge kaders was gebonden. Het gaat hier over de privacy van medewerkers. Hoe zou jij het vinden als je na een ziekmelding wordt gevolgd, en er over jouw schutting wordt gekeken?"
Verdrietig
Directeur Jouri Schoemaker laat weten dat ook het bedrijf niet in hoger beroep zal gaan. Hij zegt eigenlijk te vinden dat dit zo niet had mogen gebeuren. "Deze kwestie heeft zich afgespeeld onder mijn voorgangers, in de periode dat ik tijdelijk niet aan het roer van het bedrijf stond. Sinds juli ben ik weer terug en vind het verdrietig dat dit bij Pieter Pot heeft gespeeld."
Schoemaker zegt het zelfs niet uit te sluiten dat de vrouw op termijn terugkeert bij het bedrijf. "Ik heb contact met de oud-werkneemster, en sta op goede voet met haar. Terugkeer zou wat mij betreft niet onmogelijk zijn, maar dat is op dit moment nog niet aan de orde. Ze neemt eerst haar rust."