En hoger minimumloon

Vakbond FNV wil loonsverhoging van 5 tot 14 procent

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Joris van GennipVakbond FNV wil loonsverhoging van 5 tot 14 procent
RTL

Vakbond FNV wil komend jaar in cao-onderhandelingen een loonsverhoging van 5 tot 14 procent afdwingen. Ook moet het minimumloon snel omhoog naar 16 euro per uur.

Dat hebben leden van de bond besloten. De inflatie ligt dit jaar een stuk lager dan in 2022, maar volgens FNV moet er nog schade aan de koopkracht worden goedgemaakt. Vorig jaar kwam de looneis uit op ruim 14 procent.

De eveneens grote vakbond CNV kwam vorige week al met zijn looneis, die ligt tussen de 4 en 10 procent. Die bond stelt bij bedrijven die het afgelopen jaar al fors de lonen hebben verhoogd andere eisen dan bij bedrijven die de inflatie nog moeten inhalen.

Miljoenennota: koopkracht stijgt in 2024 met 1,8 procent
Lees ook

Miljoenennota: koopkracht stijgt in 2024 met 1,8 procent

Over 2022 was de inflatie 10 procent en in augustus lagen de prijzen 3 procent boven het niveau van een jaar eerder.

Eisen verschillen per sector

Er moet in heel veel cao's nog een inflatie-achterstand worden ingelopen, zegt Zakaria Boufangacha, vice-voorzitter en cao-coördinator bij FNV. "Het water staat veel mensen nog aan de lippen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het lukte de vakbonden mede door stakingen dit jaar al regelmatig om ongekend hoge loonstijgingen af te spreken, de hoogste in tientallen jaren. Maar de inflatie was ook fors. "We hebben door middel van acties van onze leden in het afgelopen jaar mooie resultaten bereikt, maar nog niet overal.

Nieuwe cao's: 7,4 procent erbij

Het lijkt erop dat een einde is gekomen aan een anderhalf jaar durende trend van steeds harder stijgende lonen, zegt werkgeversvereniging AWVN in het cao-maandbericht over augustus.

Volgens de belangrijkste adviseur op het gebied van arbeidsvoorwaarden voor Nederlandse bedrijven vielen de afgesproken loonstijgingen in nieuwe cao's in augustus weliswaar iets hoger uit dan in juli, maar toch beduidend lager dan in eerdere maanden.

In augustus kwamen in totaal zeven nieuwe cao's tot stand, waarbij de lonen gemiddeld met 7,4 procent zijn opgevoerd. Dat is historisch gezien nog steeds erg hoog en bovendien 0,1 procentpunt hoger dan in juli. Maar enkele maanden terug bedroeg de gemiddelde loonsverhoging wel 8,2 procent. Toen gingen de lonen nog harder omhoog dan de inflatie.

Daarom zal de uiteindelijke eis ook per sector of organisatie kunnen verschillen", licht FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha toe. Bijvoorbeeld in de zorg- en winkelsector moeten de lonen volgens de bond nog omhoog.

Minimumloon

De verhoging van het minimumloon is aan de politiek. FNV wil daar vanuit zijn rol aan de cao-tafels al zelf op inzetten. Verschillende politieke partijen hebben al aangekondigd ook een hoger minimumloon te willen invoeren.

De eveneens grote vakbond CNV kwam vorige week al met zijn looneis. Die ligt tussen de 4 en 10 procent. Die bond stelt bij bedrijven die het afgelopen jaar al fors de lonen hebben verhoogd andere eisen dan bij bedrijven die de inflatie nog moeten inhalen.

De prijsstijgingen kwamen vorig jaar nog regelmatig boven de 10 procent uit, vooral door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De afgelopen maanden is de inflatie afgekoeld tot zo'n 3 procent.

In deze video zie je of we radicale keuzes moeten maken op de arbeidsmarkt:

Lees meer over
Tuur ElzingaFNVCaoSalarisLoonstrook