Chemours aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot
Chemiereus Chemours is aansprakelijk voor de milieuschade die vier gemeenten in de omgeving hebben geleden door de uitstoot van het vervuilende PFAS. Met deze uitspraak van de rechter ligt de weg vrij voor de gemeenten om een schadevergoeding te eisen van Chemours voor geleden financiële schade.
Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald in een civiele zaak, die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden aanspanden tegen Chemours en haar voorganger DuPont.
Schadevergoeding
De gemeente Dordrecht heeft de afgelopen jaren veel kosten gemaakt door de uitstoot van PFAS door Chemours. "Denk bijvoorbeeld aan het saneren van grond voor bouwactiviteiten en moestuin- en wateronderzoek. Het spul zit overal. We willen dat Chemours deze kosten vergoedt", zo motiveerde wethouder De Jonge van de gemeente Dordrecht destijds de stap naar de rechter. Over de hoogte van de schade kunnen de gemeenten, Chemours en DuPont in een vervolgprocedure nog verder debatteren.
Wel is al duidelijk dat niet alle kosten door de chemiereus hoeven te worden betaald. Zo schrijft de rechter in zijn tussenvonnis het volgende. "Sommige opgevoerde schadeposten, zoals de gevorderde kosten voor de inzet van ambtenaren, advisering, voorlichting en bloedonderzoeken bij omwonenden hoeven Chemours en DuPont niet te vergoeden."
Onvoldoende ingelicht
De rechter heeft bepaald dat de uitstoot van PFOA (een PFAS) in een bepaalde periode onrechtmatig was, van 1 juli 1984 tot en met 1 maart 1998. Volgens de rechter heeft DuPont de gemeenten in die periode onvoldoende ingelicht over de mogelijke risico's van deze uitstoot 'en haar eigen zorgen daarover'.
Chemours en DuPont kunnen zich wat betreft deze veertien jaar niet beroepen op de verleende vergunningen, aldus de rechter. "In deze periode heeft DuPont de uitstoot van PFOA naar de lucht ook niet beperkt. Chemours en DuPont zijn aansprakelijk voor de schade die de gemeenten hierdoor hebben geleden."
Vervolg
De rechtbank gaat nu nog oordelen of de uitstoot van PFOA ook onrechtmatig was in de periode 1998 tot 2012, het jaar waarin Chemours stopte met PFOA.
De rechter heeft verder geoordeeld dat Chemours en voorloper DuPont over de hele periode tot en met 2012 aansprakelijk zijn voor de kosten van het verwijderen van PFOA-deeltjes 'op percelen van de gemeenten'. "Dat geldt alleen als de hoeveelheid zo groot is dat dat naar objectieve maatstaven door de gemeenten niet getolereerd behoeft te worden."
Het is al langer onrustig rondom de PFAS-lozingen van Chemours. Afgelopen september adviseerde het RIVM mensen die binnen een kilometer van de fabriek wonen geen groenten uit hun moestuinen te eten.
Reactie Chemours
Chemiefabriek Chemours wil samen met gemeenten en belanghebbenden kijken naar hoe zo snel mogelijk 'concrete actie' mogelijk is tegen PFAS-schade, zegt het bedrijf tegen ANP. "In overleg met de betrokken gemeenten kan bijvoorbeeld de mogelijkheid worden onderzocht van het opzetten van een fonds, waarmee gemeenten activiteiten kunnen financieren. We willen verder gaan dan de juridische processen die vaak jaren kunnen duren."
Chemours zegt verder met een 'goed resultaat voor alle partijen' te willen komen. "Tegelijkertijd blijven we ons inzetten voor een zo verantwoord mogelijke productie in onze fabriek."
Een eindvonnis in de zaak die vier gemeenten hebben aangespannen tegen Chemours en voorganger DuPont moet nog volgen. Of het bedrijf dus in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, weet een woordvoerder van Chemours nog niet, aldus het ANP.
Wat zijn PFAS?
PFOA en GenX behoren tot de zogenoemde PFAS-stoffen, die water, vet en vuil afstoten. Ze worden gebruikt in antiaanbaklagen, make-up en regenjassen. Het probleem van PFAS is dat ze vrijwel niet afbreken en in te hoge concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid. PFAS kunnen bijvoorbeeld het immuunsysteem verzwakken en bepaalde kankers veroorzaken.