In veel producten

Suikerprijs hoogst in jaren, wanneer merken we dat in de supermarkt?

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Bart MaatSuikerprijs hoogst in jaren, wanneer merken we dat in de supermarkt?
RTL

De suikerprijs staat op het hoogste punt sinds 2010, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties. Maar dat betekent niet per se dat je straks nog veel meer kwijt bent voor producten waar suiker in zit, zeggen experts.

De FAO Suikerprijsindex was in september bijna 10 procent hoger dan in augustus. Daarmee stond deze index op het hoogste niveau sinds november 2010.

Dat komt vooral doordat er zorgen zijn over de oogst in belangrijke suikerproducerende landen als Thailand en India, aldus de FAO. Deze landen lijden onder droger weer als gevolg van weerfenomeen el Niño, waardoor de oogst lager zal zijn, zegt de FAO.

Maar dit betekent niet meteen dat suiker en suikerhoudende producten hier veel duurder zullen worden, denkt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING.

Suikerprijs al sterk gestegen

De suikerprijs was de laatste tijd al sterk gestegen, maar de FAO Suikerprijsindex bestaat uit meerdere indexen, legt hij uit. En de prijs van suiker op belangrijke termijnmarkten in New York en Londen ligt inmiddels iets onder de piek van anderhalve maand geleden.

Suiker slecht voor je huid? 'Met te veel suiker eet je jezelf oud'
Lees ook

Suiker slecht voor je huid? 'Met te veel suiker eet je jezelf oud'

Verder wordt verwacht dat de oogst van suikerbieten in Europa erg goed zal zijn, vult Doriana Milenkova aan. Zij is analist bij Rabobank en gespecialiseerd in landbouw en suiker.

Daarnaast is de suikeroogst in Brazilië goed. Brazilië is het grootste suikerexporterende land ter wereld. Milenkova denkt dan ook dat we geen verdere stijging van de suikerprijs in Europa hoeven te verwachten. De suikerprijs in Europa zit al sinds begin dit jaar op een hoog, maar stabiel niveau, aldus Geijer.

Pak suiker vs koekjes

Suikerproducenten zullen de hogere suikerprijs vrij snel doorberekenen in de prijs van een pak suiker, zegt ING-econoom Geijer. Bij producten waar meer bewerkingstappen in zitten, zoals koekjes en chocola, zal dat wat trager gaan.

"Misschien hebben producenten nog voorraden suiker die ze tegen een lagere prijs hebben ingekocht, of contracten voor de inkoop van suiker tegen lagere prijzen die nog doorlopen", vult Nadia Menkveld, landbouw- en voedingsmiddeleneconoom bij ABN Amro, aan.

Met name de prijs van een pak suiker is de laatste tijd gestegen, maar nu zie je juist dat snoep een inhaalslag maakt en wat harder in prijs stijgt dan voedingsmiddelen, zegt Menkveld.

Suiker maar deel van boodschappen

Menkveld en Geijer nuanceren het belang voor Nederlandse consumenten van een pak suiker en producten waar suiker in verwerkt zit. "Ongeveer 20 procent van je boodschappenmandje bevat producten met toevoegde suikers", aldus Menkveld.

Het gaat dan niet alleen om snoep, koek en chocola, maar ook om bijvoorbeeld frisdrank, ketchup en ijs.

Suiker vaak klein deel kostprijs

Van die 20 procent suikerhoudende producten bestaat een groot deel uit voedingsmiddelen waarvan suiker maar een klein deel van de totale kostprijs vormt, zegt Menkveld. In de kostprijs zitten bijvoorbeeld ook loonkosten, en de prijs van energie en transport.  

"En wat een pak suiker betreft, hoe vaak koop je een pak suiker?", zegt Geijer. Daarbij kost een pak suiker in de winkel maar rond de 1 euro, zodat een prijsstijging voor een pak suiker maar in geringe mate doortikt voor consumenten.

Pakken suiker en producten waar suiker in zit verwerkt, maken alles bij elkaar 6 procent uit van de totale uitgaven aan voeding van een gemiddeld huishouden in ons land, zegt Geijer. 

Prijzen andere grondstoffen dalen

Het is volgens ABN-econoom Menkveld dan ook niet zo maar te zeggen dat de gestegen suikerprijs leidt tot een verdere prijsstijging van producten waar suiker in verwerkt is. Zo zit er in een yoghurttoetje met perziksmaak wel wat suiker, maar de prijs van zuivel is veel belangrijker en die daalt nu.

En producenten kunnen ook nog hun receptuur aanpassen, aldus Geijer. Dus wat minder suiker, of een andere, goedkopere kwaliteit suiker gebruiken. Je hoort ook wel dat producenten een groter volume kopen dan normaal, waardoor ze een wat betere prijs betalen, zegt hij.

In deze video zie je dat producenten van koekjes last hebben van de gestegen suikerprijs:

Lees meer over
SuikerVoedingVoedingsmiddelenindustrieInflatieZ link in bio