Nieuwe cijfers

24 procent meer kans op hartaanval door ultrabewerkt eten: 'Vergroot risicofactoren'

Door Editie NL ··Aangepast:
© Editie NL24 procent meer kans op hartaanval door ultrabewerkt eten: 'Vergroot risicofactoren'
RTL

Het is oppassen geblazen met het eten van 'ultrabewerkt' voedsel. Die waarschuwing werd afgelopen weekend gegeven tijdens een congres voor cardiologen in Amsterdam. Ultrabewerkt voedsel is eten waar veel toevoegingen in zitten, zoals zout, suikers en vetten. "Het leidt ook vaker tot diabetes en overgewicht."

Tijdens het congres werden twee studies gepresenteerd. De resultaten liegen er niet om: wie dagelijks ultrabewerkt voedsel eet, kan tot 24 procent meer kans krijgen op een beroerte of hartaanval. En het eten van ultrabewerkt voedsel verhoogt de kans op een hoge bloeddruk tot maar liefst 39 procent.

Risicofactoren

De schade die ultrabewerkt voedsel kan aanrichten is al veel langer bekend, maar deze cijfers zijn nieuw, zegt cardioloog Janneke Wittekoek. Het eten van dit voedsel kan dus allerlei gevolgen hebben. "Het vergroot risicofactoren die kunnen leiden tot een hart- of herseninfarct, zoals cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker."

Liever ongezonde aanbiedingen dan Schijf van Vijf: 'Echt niet nodig'
Lees ook

Liever ongezonde aanbiedingen dan Schijf van Vijf: 'Echt niet nodig'

Wittekoek gaat verder: "Daarnaast leidt het eten van ultrabewerkt voedsel vaker tot diabetes type 2 en overgewicht. Bovendien heeft het een negatieve invloed op onze darmflora."

Veel toevoegingen

Bij ultrabewerkt voedsel gaat het vaak om producten uit een fabriek die zijn gemaakt met toevoegingen zoals zout, suiker, vetten, gemodificeerd zetmeel en E-nummers. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld snoepjes met appelsmaak, maar ook ontbijtgranen waar chocolade en suikers aan zijn toegevoegd.

Ook sauzen, zoute snacks, fastfood en kant- en-klaarmaaltijden zijn vaak ultrabewerkt. Daarom kookt chefkok London Loy liever met ingrediënten die van nature genoeg vitamines en mineralen bevatten. "Ik kies vaak voor groene groenten of gebruik volkoren tarwe voor een pizzabodem", zegt hij. "Ook speel ik niet te veel met zout. Vaak is een half bouillonblokje bijvoorbeeld voldoende."

Kruiden en specerijen

Op de juiste manier koken kan veel betekenen voor de smaak. "Ik zorg ervoor dat ik de saus goed in laat koken, dan speel je al met smaken", vertelt Loy. "Ook kan je groentes eerst marineren of roosteren en verse kruiden en specerijen gebruiken. Dan hoef je niet teveel slechte smaakmakers te gebruiken."

Tips voor kruiden en specerijen die het gerecht smaakvoller maken? "Ik gebruik heel vaak paprikapoeder, kerriepoeder, knoflookpoeder, uienpoeder en zwarte peper. Zo zorg je ervoor dat je minder zout gebruikt."

Lees meer over
Editie NL Link in bioVoedselSupermarktGezondheidSuiker