Complicaties voorkomen

Je afweer boosten met gezonde voeding: 'Meer aandacht voor nodig'

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNL Je afweer boosten met gezonde voeding: 'Meer aandacht voor nodig'
RTL

Je immuunsysteem boosten met eten? Dat kan, volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht. Bepaalde voedingsstoffen hebben namelijk een zelfde soort werking als medicijnen en kunnen een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Kan gezonde voeding ons helpen in de strijd tegen het coronavirus?

Het werkt als volgt: vitamine D en Omega 3-vetzuren binden zich aan de zogenoemde receptoren van cellen. Die cellen reageren daar vervolgens op door een ontstekingsreactie te remmen of door natuurlijke 'killercellen' aan te maken die ziekteverwekkers bestrijden. Goed nieuws, want je kunt jezelf op die manier dus gezonder eten.

Gemiste kans

Huisarts Tamara de Weijer vindt het een gemiste kans dat zulke dingen niet gezegd worden tijdens persconferenties. "Je hoort alleen maar over de maatregelen, terwijl we weten dat je je immuunsysteem kan versterken door middel van gezonde voeding en je jezelf zeker gezond kan eten."

Armande: 'Kan het dat ik minder last heb van artrose door mijn voeding?'
Lees ook

Armande: 'Kan het dat ik minder last heb van artrose door mijn voeding?'

Dat geldt natuurlijk niet in elk geval. "Als je bij mij komt met een longontsteking, dan zeg ik niet: hier heb je een wortel en ga maar drie rondjes rennen. Dat werkt natuurlijk niet. Ik ben dus zeker niet tegen medicatie", zegt de huisarts. "Maar ik denk wel dat gezonde voeding de kans op het krijgen van chronische ziekten zoals diabetes veel kleiner maakt." 

Complicaties

Ook kan gezond eten je weerstand dus versterken. Sterk bewerkt voedsel en eten met veel conserveringsmiddelen kunnen het immuunsysteem juist weer verzwakken. Niet handig als je afweer een virus als corona uit het lichaam moet werken, denkt De Weijer. "Daarnaast kan buikvet een chronische ontsteking geven, waardoor je eigen afweer is verzwakt door het bestrijden van die ontsteking. Als corona daar overheen komt, is de kans op complicaties veel groter."

Met name mensen met overgewicht of diabetes blijken veel ernstiger ziek te worden door het coronavirus. "Daarom zou er wat mij betreft veel meer aandacht moeten komen voor een gezonde leefstijl", zegt De Weijer. "Want ernstige complicaties bij corona en chronische ziekten zijn in veel gevallen te voorkomen met een gezond eetpatroon."

Eetgedrag tijdens corona 

Het feit dat gezond eten de kans op een ernstig ziekteverloop door corona kan verkleinen, lijkt vooralsnog weinig indruk te maken op ons eetgedrag. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 86 procent van de mensen niet anders is gaan eten tijdens de eerste en tweede coronagolf. Negen procent van de mensen stapte over op gezondere voeding, maar vijf procent ging juist ongezonder eten. 

Bron: Voedingscentrum 

Mediterrane leefwijze

Maar hoe eet je jezelf dan gezond? Cardioloog Annemieke Jansen schreef er een boek over, samen met haar zus. "Met de mediterrane leefwijze kun je jezelf gezond eten. Het mooie daarvan is dat je niets hoeft te laten", zegt de cardioloog. "Je mag een heleboel, denk aan goede vetten. Bijvoorbeeld door een handje noten per dag te eten of extra vierge olijfolie te gebruiken voor het bereiden van je eten of om over je salade te gieten."

Daarnaast zouden we volgens Jansen dingen als volkorenbrood en zilvervliesrijst kunnen eten. Denk ook aan veel groente, fruit en vette vis. "In die voedingsmiddelen zitten allerlei gezonde stoffen, zogenoemde polyfenolen. Die zorgen ervoor dat cellen langer leven. Deze stoffen versterken je weerstand en hebben daarnaast een ontstekingsremmende werking." En wat kunnen we beter niet eten? "Eet minder rood vlees en probeer absoluut te minderen met suiker."

Lees meer over
Tamara de WeijerVoedingscentrumVoedingGezondheidDieetCoronavirusZiektes en aandoeningenEditie NL Link in bio