Gericht zoeken

Liever ongezonde aanbiedingen dan Schijf van Vijf: 'Echt niet nodig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLiever ongezonde aanbiedingen dan Schijf van Vijf: 'Echt niet nodig'
RTL

Niet de Schijf van Vijf maar juist producten die daarbuiten vallen trekken onze aandacht in de supermarkten. Uit onderzoek blijkt dat een derde van wat we eten en drinken niet op de Schijf van Vijf staat. En dat zorgt voor problemen, stellen experts. "Wat ertegen helpt? Verander je omgeving."

Nederlanders hebben moeite om een gezond voedingspatroon te volgen, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Minder dan 10 procent eet de aanbevolen hoeveelheid van groenten, peulvruchten, aardappelen, graanproducten en smeer- en bereidingsvetten.

Het baart experts zorgen dat het gezondheidsbesef er niet blijkt te zijn bij veel Nederlanders. Je omgeving speelt daar een grote rol in, ziet hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. "In de supermarkt staan veel producten vooraan die niet gezond zijn."

Gericht zoeken

"Niet alles wat lekker smaakt, past in de Schijf van Vijf", zegt Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit. Maar waarom kiezen we dan vaak voor het ongezonde? Geleijnse noemt onder andere de sociale omgeving, aanbiedingen, het gemak en je smaak als drijfveren. "Het is ook niet zo dat de gezonde producten meteen in het oog vallen in de supermarkt. Je moet er een beetje verstand van hebben en soms gericht naar zoeken."

Gezond eten goedkoper? 'Verlaag btw op groenten en fruit'
Lees ook

Gezond eten goedkoper? 'Verlaag btw op groenten en fruit'

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat twee op de drie Nederlanders meer vlees eten dan aanbevolen. Is dat zorgelijk? "Rood en bewerkt vlees, vooral rund- en varkensvlees, zorgt voor een hoger risico op darmkanker en hart- en vaatziekten", zegt Geleijnse.

'Wit' vlees zoals kip en gevogelte vormen geen probleem. Volgens de hoogleraar hebben we ook niet zoveel vlees nodig. "In principe kunnen we zonder, maar dan moet je de eiwitten wel uit ander voedsel halen, zoals peulvruchten en granen."

Wil je toch een stukje vlees eten, neem dan twee of drie keer per week ongeveer 50 gram, dat is volgens Katan genoeg.

Hij ziet nog een ander groot nadeel van vlees. "De productie van vlees heeft een enorme impact op het klimaat en is een grote oorzaak van het versterkte broeikaseffect. Dat besef is er nog niet bij iedereen."

Niet nodig

Tot slot is er nog een valkuil in ons streven om gezond te leven: frisdrank en zoete snacks. "Die heb je echt niet nodig voor een goede gezondheid", zegt Geleijnse. "Kies dan voor een stuk fruit en een extra bakje kwark."

Volgens Katan voelt het lichaam niet hoeveel calorieën we binnenkrijgen via frisdrank. Hij pleit dan ook voor een extra maatregel om de verkoop van frisdrank af te remmen.

"Alle wetenschappers zijn het er ook over eens dat er extra belasting moet komen op suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en sappen", zegt Katan. "We zullen de verkiezingen moeten afwachten, want dat is dan weer een politieke kwestie."

Lees meer over
RIVMVoedselFrisdrankAlcoholische dranken