Strengere regels uitzendbranche met een jaar vertraagd
De regels voor uitzendbureaus worden aangescherpt om uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan. En de overheid gaat daar strenger op controleren. Dat staat in een wetsvoorstel dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Eigenlijk zouden die regels al in 2025 in moeten gaan, maar dat lukt niet.
Dat schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. De regels versneld invoeren zou ertoe kunnen leiden dat er alsnog bedrijven door de mazen van de wet glippen, geeft zij als een van de redenen.
Een andere reden dat het niet lukt om de oorspronkelijk geplande invoerdatum te halen, is dat controlerende instanties dan nog niet klaar zijn om ook toezicht op de naleving van de regels te houden.
Nederland 'onwaardig'
De strengere regels zijn nodig omdat bureaus momenteel regels omzeilen en dat leidt tot 'schrijnende situaties' voor arbeidsmigranten, aldus Van Gennip.
"Nog te vaak worden arbeidsmigranten in Nederland behandeld als tweederangsburgers. Zij slapen in slechte omstandigheden en werken op gevaarlijke plekken, met onzekere contracten. Malafide uitzendbureaus maken misbruik van hun kwetsbare positie en verdienen daar geld aan. Dit is Nederland onwaardig", aldus van Gennip.
In de nieuwe situatie moeten de bureaus onder meer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen, om aan te tonen dat het bedrijf of de bestuurders geen relevante strafbare feiten op hun kerfstok hebben, en een waarborgsom van 100.000 euro overmaken. Die waarborgsom werkt als een soort verzekering voor als bureaus hun financiële verplichtingen richting uitzendkrachten niet nakomen. Verder moeten ze laten zien dat ze het juiste loon betalen en netjes hun belasting betalen.
Wetsvoorstel
Partijen die gebruikmaken van de diensten van uitzendbureaus mogen voortaan alleen zaken doen met bedrijven die zich aan die regels houden, is het idee van het voorstel dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Het kabinetsplan moet nog worden goedgekeurd in de Tweede en Eerste Kamer. Als dat allemaal zonder vertraging gebeurt, zullen de nieuwe regels naar verwachting vanaf 1 januari 2026 van kracht worden.
Extra geld Arbeidsinspectie
Om in de gaten te houden of de ruim 15.000 bedrijven waar de regels voor gelden, zich er ook echt aan gaan houden, krijgt de Arbeidsinspectie er extra mensen bij. De dienst krijgt geld om 90 voltijdsbanen extra aan te nemen.