Lichtpuntje: geen recessie

CPB: flinke hap uit koopkracht voor alle gezinnen, meer armoede

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Koen van WeelCPB: flinke hap uit koopkracht voor alle gezinnen, meer armoede
RTL

De hoge inflatie gaat dit jaar aan geen enkel gezin voorbij. De koopkracht van een doorsnee Nederlands huishouden krijgt dit jaar een klap van bijna 7 procent. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn verwachting voor de Nederlandse economie voor de rest van dit jaar en volgend jaar.

Deze zogeheten concept Macro-Economische Verkenning is van belang voor het kabinet in aanloop naar Prinsjesdag in september, waar de begroting voor volgend jaar wordt gepresenteerd. Er is een kleine meevaller: het CPB verwacht dat de economie ook volgend jaar blijft groeien, geen recessie dus. En daar werd wel voor gevreesd. 

De groei komt dit jaar uit op 4,6 procent. Volgend jaar komt de klad er wel in, denkt het CPB. Dan groeit de economie nog maar met 1,1 procent. 

Koopkrachtverlies

Er is dus weinig rooskleurigs aan de verwachting van het CPB. Door de hoge inflatie en de matige loonstijgingen krijgt de koopkracht van eigenlijk alle Nederlandse huishoudens, arm of rijk, een flinke klap. Bij de armste gezinnen is de klap iets minder hard, dankzij de tijdelijke maatregelen van het kabinet om hen te compenseren voor de hoge energierekening. 

Hieronder kun je zien hoe de koopkrachtdaling uitpakt voor de verschillende inkomensgroepen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De toeslag van 1300 euro is inkomensafhankelijk. Het CPB waarschuwt dat huishoudens die net te veel inkomen hebben om deze toeslag te krijgen, in grote problemen kunnen komen. En als dit niet dit jaar is, dan volgend jaar. 

Meer gezinnen in armoede

"Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie. Er is een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden", aldus Pieter Hasekamp, directeur van het CPB.

En dat zorgt ervoor dat er steeds meer mensen in armoede leven. Dit jaar gaat het om bijna 7 procent van de bevolking, volgend jaar om 7,6 procent verwacht het CPB. 

Direct geld besparen: zo doe je dat
Lees ook

Direct geld besparen: zo doe je dat

De cijfers zijn belangrijk voor het maken van de begroting voor volgend jaar. In het kabinet is iedereen het erover eens dat er compensatie moet komen om de koopkrachtpijn te verzachten.

Wat gaat het kosten

De grote vraag was alleen hoe groot het koopkrachtleed precies is en welke groepen het meeste last hebben van de stijgende prijzen. De koopkrachttabellen van het CPB geven die duidelijkheid en ook wat dit gaat kosten voor het kabinet.

De reparatie zal hoe dan ook een prijskaartje hebben van miljarden euro's. Dat geld moet wel ergens vandaan komen. Het kabinet wil daarom alleen heel gericht lage inkomens en middengroepen compenseren.

Iedereen compenseren is geen optie, omdat de oorzaak voor het welvaartsverlies uit het buitenland komt. Door de hoge gasprijzen wordt Nederland als geheel armer en heeft iedereen compenseren dus geen zin, zei Sigrid Kaag al eerder. 

Geen recessie dus, dat is goed nieuws. Maar wat is het eigenlijk precies? In onderstaande video leggen we het haarfijn aan je uit. 

Lees meer over
CPBKoopkrachtPrinsjesdagKabinet-Rutte IV