Roep om compensatie

Energiebranche bezorgd over invoering prijsplafond: 'Wordt hels karwei'

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Bart MaatEnergiebranche bezorgd over invoering prijsplafond: 'Wordt hels karwei'
RTL

Om op 1 januari het prijsplafond op energie in te voeren, moet het kabinet snel met duidelijkheid komen over de details van het plan. Anders lukt het niet om de IT-systemen van energiebedrijven op tijd in te regelen, waarschuwt de branche. Die wil verder keiharde garanties dat de overheid snel met geld over de brug komt.

Alleen als dat gebeurt, is het invoeren van een prijsplafond 'uitvoerbaar', zegt Cora van Nieuwenhuizen tegen RTL Z. De voormalig VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat is tegenwoordig voorzitter van de brancheclub Energie-Nederland, de organisatie die lobbyt namens energieleveranciers. 

Energierekening lager

Deze bedrijven moeten het compensatiepakket voor de hoge energieprijs uitvoeren. Daarbij neemt het kabinet het verschil tussen het zogeheten prijsplafond en de daadwerkelijke gas- en elektriciteitsprijs van dat moment voor zijn rekening. Hierdoor is het bedrag dat consumenten moeten betalen lager. 

Hoe het prijsplafond werkt, legt Pepijn Crone uit in onderstaande video:

Hoe hoog het bedrag wordt dat consumenten nog wél moeten betalen, is nog niet duidelijk. Op dit moment wordt gerekend met 70 cent per kilowattuur voor stroom en 1,50 euro per kuub gas. Iedere cent daarboven gaat het kabinet aan de energieleveranciers overmaken, is de afspraak.

Harde voorwaarde

De branche wil dat het kabinet belooft dat deze compensatie snel wordt overgemaakt. "Dat is een harde voorwaarde, anders gaat het niet", aldus Van Nieuwenhuizen in een gesprek met Trouw. Volgens haar zitten sommige energiebedrijven nu al krap bij kas. 

Tarieven grootste energiebedrijven vanaf oktober fors omhoog
Lees ook

Tarieven grootste energiebedrijven vanaf oktober fors omhoog

Daarnaast is duidelijkheid over de exacte bedragen voor het prijsplafond ook van belang om de invoering ervan überhaupt mogelijk te maken, waarschuwt Van Nieuwenhuizen. "Liever vandaag dan morgen. Alles doorvoeren is a hell of a job." Een hels karwei.

Stress bij energiebedrijven

Bij energieleverancier Essent zorgt het uitblijven van de precieze tarieven inderdaad voor de nodige stress, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. En daar komt het regelen van een andere maatregel om huishoudens te helpen nog overheen. 

Energiebedrijven hebben het kabinet beloofd dat ze vanaf 1 november al met een verlaging van de maandbedragen gaan werken, vooruitlopend op de invoering van het prijsplafond. Dat scheelt flink, zeker gezien de tariefsverhogingen die grote energiebedrijven hun klanten vanaf 1 oktober voorschotelen. 

Maar ook dit plan moet nog worden uitgewerkt, staat in de brief die minister van Financiën Sigrid Kaag op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer stuurde. Pas als die duidelijkheid er is, kunnen energiebedrijven aan de slag. "En dan moeten mensen hier heel hard aan het werk", zegt de woordvoerder van Essent. 

Lees meer over
Cora van NieuwenhuizenEnergieEnergiecrisisEnergiebesparing