Signalen van mensenhandel

Streep door soepele regels voor Aziatische koks na misbruik

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtStreep door soepele regels voor Aziatische koks na misbruik
RTL

Er is definitief een streep gezet door soepele immigratieregels om het tekort aan koks voor Chinese, Japanse en Thaise restaurants op te lossen. De arbeidsinspectie vermoedt dat de versoepeling is misbruikt voor mensenhandel en -smokkel.

Werkgevers die personeel van buiten de zogeheten Europese Economische Ruimte (EER) willen halen, moete daar normaal gesproken een uitgebreide en strenge procedure voor doorlopen. Dat is om te voorkomen dat goedkope arbeidskrachten van buiten Europa werk gaan doen dat ook door Europeanen gedaan zou kunnen worden. 

Uitzondering op strenge regel

Vanwege het grote personeelstekort gold sinds 2019 een uitzondering op deze strenge regels voor Aziatisch keukenpersoneel. Het gaat om restaurants met de Chinese, Indiase, Indonesische, Japanse, Koreaanse, Maleise, Thaise, Tibetaanse of Vietnamese keuken. 

Restaurants mochten zoveel koks uit Azië invliegen als ze nodig hadden. De koks kregen vervolgens een werkvergunning voor twee jaar. Uitkeringsinstantie UWV keek nog wel eerst of er geen werkloze Nederlandse kok was die de vacature zou kunnen invullen.

Aziatische restaurants zijn blij: wok-koks uit Azië zijn welkom
Lees ook

Aziatische restaurants zijn blij: wok-koks uit Azië zijn welkom

De versoepeling werd op 1 januari van dit jaar stopgezet, na berichten van Trouw en De Groene Amsterdammer dat koks die naar Nederland kwamen werden onderbetaald en in erbarmelijke omstandigheden hun werk moesten doen. 

Onderzoek Arbeidsinspectie

Een onderzoek van de Arbeidsinspectie leverde vervolgens signalen op van mensensmokkel en mogelijk ook mensenhandel. Het laatste is een aparte soort van smokkel, met als doel om de gesmokkelden uit te buiten door hen voor een laag loon te laten werken. Bij bedrijven waar de inspectie op voorhand al dacht dat de kans op overtredingen groot was, bleek dit bij 3 op de 5 onderzochte bedrijven ook echt het geval. 

Maar het probleem is breder: bij 45 procent van de bedrijven waar de inspectie verder nog langsging, werden ook overtredingen geconstateerd. 

Dit rapport speelt een belangrijke rol bij het besluit van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om de regeling definitief te beëindigen, meldt zij aan de Tweede Kamer

Lees meer over
Karien van GennipMinisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid