RTL en Talpa doen voorstel om toch te kunnen fuseren
Mediabedrijven RTL Nederland en Talpa hebben bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een voorstel gedaan dat het mogelijk moet maken om toch te fuseren. De ACM bestudeert het voorstel.
Dat bevestigt een woordvoerder van kartelwaakhond ACM naar aanleiding van berichtgeving door het AD.
RTL Nederland en Talpa Network kondigden in de zomer van 2021 aan te willen fuseren. RTL is het bedrijf achter televisiezenders zoals RTL4 en RTL5, maar ook Videoland en Buienradar. Talpa van mediatycoon John de Mol bezit onder meer televisiezenders SBS6 en Net5, een aantal radiostations waaronder 538 en Sky Radio en internetbedrijven.
Vertraging
Kartelwaakhond ACM liet begin vorig jaar echter weten dat er voor toestemming een diepgaand onderzoek nodig was. Aanvankelijk zou dat onderzoek voor de zomer worden afgerond, maar dat werd herhaaldelijk vertraagd.
Die vertraging was onder meer het gevolg van bezwaren die marktpartijen, zoals uitgever DPG Media en de bond van Adverteerders bij de ACM maakten. DPG protesteerde tegen de positie die de combinatie zou krijgen op de radiomarkt, de adverteerders vreesden duurdere reclamespotjes.
Te machtig
Eind vorige maand circuleerden al geruchten dat de ACM niet zonder meer toestemming voor de fusie wilde geven, omdat de combinatie van RTL Nederland en Talpa te machtig zou worden.
Nu blijkt dat inderdaad het geval. "Wij zien problemen bij deze fusie", bevestigt ACM-woordvoerder Murco Mijnlieff.
Remedies
RTL Nederland en Talpa hebben inmiddels voorstellen gedaan om deze problemen te ondervangen, bevestigt hij ook. "Wij hebben deze zogenoemde 'remedies' ontvangen, en onderzoeken deze op dit moment."
De ACM zal daarbij ook aan marktpartijen als concurrenten, leveranciers en klanten vragen wat zij van de voorstellen vinden. "Zij moeten eerst een vertrouwelijkheidsverklaring tekenen, voordat zij de voorstellen mogen inzien. Daarna hebben zij ongeveer een week om hun visie daarop te geven", aldus Mijnlieff.
Voorstel onbekend
De woordvoerder benadrukt dat de ACM vervolgens ook zelf de voorstellen zal beoordelen. "Over de termijn waarop wij onze beslissing zullen nemen, is nog niets te zeggen." Ook over de aard van de voorstellen van RTL en Talpa kan hij geen mededelingen doen.
De eigenaar van RTL Nederland, het Luxemburgse RTL Group, en Talpa Network bevestigen dat de ACM een markttest is gestart om het nieuwe fusievoorstel te kunnen beoordelen. "Het is gebruikelijk dat de ACM de haalbaarheid en het effect van dergelijke remedies test in de markt."
Over de aard van de voorstellen willen de mediabedrijven 'geen nadere mededelingen' doen. Wel zegt een woordvoerder van RTL Group 'volledig achter de voorgestelde fusie te staan, ook na de noodzakelijke aanpassingen'.
Onderdelen afstoten
Om te voorkomen dat een fusie leidt tot een te grote marktmacht van de nieuwe combinatie kunnen de beoogd fusiepartners voorstellen om onderdelen van hun bedrijven zoals bijvoorbeeld televisie- of radiozenders te verkopen.
Ook kunnen zij beloven om zich niet te dominant op te stellen. Volgens geluiden uit de markt zou het in het huidige voorstel niet gaan om het afstoten van televisie- of radiozenders.