Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje laat continu zijn geslachtsdeel zien'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn zoontje laat continu zijn geslachtsdeel zien'
RTL

Het vijfjarige zoontje van Judith laat te pas maar vooral te onpas zijn geslachtsdeel zien aan anderen. Dit baart haar zorgen. Hoe stopt ze dit gedrag?

Hoewel ze weet dat kinderen experimenteren, schrok Judith toch van het telefoontje dat ze onlangs kreeg: "Vorige week werd ik door de juf gebeld dat mijn vijfjarige zoontje zijn piemel in de klas had laten zien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Thuis trekt hij ook weleens zomaar zijn broek naar beneden om zijn geslachtsdeel te laten zien. Ik heb hem uitgelegd dat dit privé is en niet zomaar mag, maar blijkbaar komt de boodschap niet aan. Wat kan ik doen?"

De opvoedkwestie: 'Mijn ex en ik verschillen van mening over de opvoeding'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn ex en ik verschillen van mening over de opvoeding'

Zulk gedrag hoort bij de ontwikkeling en is niet iets om je als ouder zorgen over te maken maar wél om iets mee te doen, begint orthopedagoog Loes Waanders geruststellend: "De peuter- en kleuterperiode is een fase van ontdekking. Kinderen ontdekken hun eigen lichaam en dat van anderen, hoe het eruitziet en wat je 'kan' met de geslachtsdelen. Het geslachtsdeel laten zien of vragen of hij het van een vriendje mag zien hoort bij deze fase. De afspraken hierover moeten ze echt nog aanleren. En daar hebben ze ouders en andere opvoeders juist bij nodig."

Probeer dit gedrag sowieso niet te verbieden, tipt Waanders: "Daar leert je kind weinig van en het gevaar is dat je kind dit stiekem gaat doen om straf of een negatieve reactie te vermijden."

'Leg uit dat je piemel laten zien iets is wat je doet als je alleen bent en niet bij anderen.'

Beter is het om naar de behoefte eronder te kijken, namelijk nieuwsgierigheid, aldus Waanders: "Hiervoor kun je samen het gesprek aangaan of gebruik een voorleesboek over dit thema. Leg uit dat je piemel laten zien iets is wat je doet als je alleen bent en niet bij anderen. Net zoals in je blootje lopen. Vervolgens kun je samen afspraken maken: op welke plekken mag hij wel zijn piemel uit de broek halen – bijvoorbeeld op de wc en in de douche – en aan wie kan hij het wel laten zien, zoals papa en mama, en aan wie niet."

"En stel vragen: wat als het toch gebeurt of een kind vraagt hem dit te doen, wat kan hij dan doen? Door op deze manier het gesprek aan te gaan, leer je je kind ook juist wat wél kan en geef je belangrijke vaardigheden mee waar hij de rest van zijn leven wat aan heeft. Tip: neem een kijkje op de site www.seksuelevorming.nl waar je brochures vindt over de seksuele ontwikkeling van jonge kinderen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinKindOpvoeding