De opvoedkwestie

'Mijn dochtertje durft geen ruzie te maken'

Door  Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn dochtertje durft geen ruzie te maken'
RTL

Het valt Suzanne op dat haar zesjarige dochter nooit ruzie maakt met haar vriendinnetjes. Ze is bang dat zij over zich heen laat lopen. Kan ze hier iets tegen doen?

Vooral het contrast verbaast Suzanne. "Mijn dochter kan thuis heus van zich afbijten naar mij toe en haar broertje, maar met vriendinnen is dat andere koek. Het valt me op dat als Lieke met iemand speelt, ze heel meegaand is. Ze doet alles wat de ander wil, en als er iets gebeurt waarvan ik weet dat ze het niet leuk vindt, dan durft ze niet boos te worden. Ze gaat ruzies compleet uit de weg. Dat lijkt me niet gezond. Hoe leer ik haar dat ze haar grenzen mag aangeven?"

'Eerlijk? Spelen met mijn kind: ik vind er geen klap aan'
Lees ook

'Eerlijk? Spelen met mijn kind: ik vind er geen klap aan'

Het is zeker belangrijk om te leren je grenzen te bewaken, beaamt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren: "Maar om die te bewaken, moet je ze echter eerst stellen en daar is je dochter nu hard voor aan het werk. Ze leeft zich helemaal uit bij haar broertje en laat zich thuis niets wijsmaken. Kortom: ze kan het dus wel, als het erop aankomt."

"Bij vriendinnen is het een ander verhaal. De regels en de verhoudingen liggen anders. Hierin moet ze nog ontdekken wat vriendschap inhoudt, wat reële verwachtingen zijn en haar plek hierin vinden. Dat heeft tijd nodig. Soms is het goed om het te benoemen als je iets ziet gebeuren wat echt niet oké is, maar het is vooral fijn als je je neiging om in te willen grijpen kunt weerstaan. Je dochter gaat dit echt wel leren, ze is nu nog aan het aftasten."

'Je dochter is in ontwikkeling en ze doet dit op haar eigen manier en tempo, zoals dat hoort.'

"Het kan voor kinderen best spannend zijn om te handelen naar wat goed voelt voor ze, legt Dubbeld uit. "Je gevoel kan per situatie, persoon en dag anders zijn. Dit maakt het verwarrend, maar als jouw kind leert haar eigen gevoel leidend te maken, wordt het vanzelf - met de tijd - overzichtelijker."

"Oefen met je dochter met te checken hoe iets voelt: neem even rust, laat haar rustig inademen en haar hand op haar buik leggen. Vervolgens stel je met aandacht vragen, zoals: 'Hoe voelt je buik? Voelt het rustig, druk? Voelt het boos, blij, iets anders? Wat zou je nu het liefst willen?' Geef eventueel suggesties van wat ze zou kunnen doen en hoe ze dit kan oplossen. Vertel ook dat het niet makkelijk is en dat het iets is wat ze nog aan het leren is. Ze is in ontwikkeling en ze doet dat op haar eigen manier en tempo, zoals dat hoort. Leg er dus vooral geen druk op."
 

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinRuzie