Groen & Goed Geld

Van sluipverbruik tot straalregelaar: 'Je kunt honderden euro's besparen'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStockVan sluipverbruik tot straalregelaar: 'Je kunt honderden euro's besparen'
RTL

Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. Deze week: wat valt er in huis nog allemaal te besparen? Nou, genoeg. "Wil je geld overhouden? Vraag je dan bij alles af: is het nodig om hier geld aan uit te geven?"

De thermostaat lager, korter douchen, de ketel op 60 graden, radiatorfolie, folie op de ramen als je geen dubbel glas hebt, lichten uit in kamers waar je niet bent, deuren sluiten om warmte binnen te houden, de verwarming uit in ruimtes die je niet gebruikt, radiatorventilatoren aanschaffen, tochtbanden of strips aanbrengen of dikke gordijnen ophangen om tocht tegen te houden, louter ledlampen in huis. Zullen we nog even doorgaan?  

Tweedehandscadeautjes voor sinterklaas of kerst? 'Voor kinderen maakt het niets uit'
Lees ook

Tweedehandscadeautjes voor sinterklaas of kerst? 'Voor kinderen maakt het niets uit'

Oké. De brievenbus en kattenluik voorzien van een borstel of goede afsluiting, apparaten uitzetten die je niet gebruikt - zoals een niet heel essentiële extra koelkast of vriezer in de garage - de koelkast goed vol houden met spullen zodat de 'koelkast minder hard hoeft te werken', minder wasjes draaien, de ecostand van de wasmachine gebruiken, de droger minder vaak draaien: wil je geld besparen in huis, dan is er gelukkig meer dan genoeg te doen. Het internet bulkt inmiddels van de sites met besparingstips, zelfs bij energiebedrijven zelf.

Hulp van een energiecoach

Maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Geen paniek, zegt financieel coach Sabine Samsom aan de telefoon, dan begin je gewoon bij het begin: "Schakel de hulp van een energiecoach in, veel gemeenten bieden die aan. Het zijn vaak vrijwilligers die je kunnen adviseren wat je kunt verbeteren aan je energieverbruik. Dan komt iemand thuis met je meedenken, ideaal - want helemaal op jouw situatie van toepassing."

Vervolgens zijn er de slimme energieverbruiksmanagers die je inzicht kunnen geven in jouw specifieke verbruik. Samsom: "Als je een slimme meter in huis hebt, kun je met een P1-meter je verbruik op het moment zien. Je kunt dan heel goed je sluipverbruik meten door je hele huis af te gaan en te kijken welke apparaten veel verbruiken." Handig, want zo kun je goed zien wat energie slurpt, zoals een spelcomputer die ergens op pauze staat te draaien en die eigenlijk uit kan, of een mediabox die energie slurpt.

Ook slim, aldus Samsom, zijn stekkerschakelaars, waarmee je apparaten met een knopje kunt uitzetten, zodat je niet meteen de stekker uit de muur hoeft te trekken. "Liefst wel een exemplaar zonder lampje, want die lampjes verbruiken ook weer onnodige energie." Ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld telefoonopladers, waarmee je zomaar een paar tientjes per jaar bespaart. Toch weer lekker.

Nog een handig ding is een perlator, een straalregelaar voor je kraan. Samsom: "Het is een soort opzetstukje voor in je kraan waardoor je de straal minder hard wordt. Alleen al aan waterverbruik zelf verdien je ’m in een jaar terug, qua investering. Maar het is vooral fijn dat-ie warm water bespaart, dat scheelt weer op je gasverbruik."

De beste tip volgens Samsom, als je wat meer geld wil overhouden, is een ander hulpje: het gouwe ouwe kasboek. Daarmee krijg je niet alleen overzicht wat je aan energie verbruikt, maar in ál je uitgaven. Samsom: "Iedereen zit in een andere situatie. Sommige mensen betalen heel veel voor energie, anderen hebben nog een vast contract lopen. Er zijn mensen die de inflatie in hun boodschappen voelen, bij andere huishoudens valt dat weer mee. De een heeft een geïsoleerd huis, bij de ander tocht het enorm. De verschillen zijn nu per huishouden heel groot."

Is het nodig om hier geld aan uit te geven?

"Voor iedereen die geld wil besparen, is een kasboek enorm handig. Of je nu je financiën op een rijtje zet op papier of in Excel, dat maakt niet uit. Wil je geld overhouden? Vraag je dan bij alles af: is het nodig om hier geld aan uit te geven? Veel mensen kunnen wel honderden euro’s per maand besparen door inzicht te krijgen in hun bestedingspatroon, door te kijken of ze onnodige uitgaven kunnen schrappen. Was die hele tas vol spullen van de Action nou nodig? Of heb je eigenlijk toch stiekem te veel spullen gekocht? Dat geld kun je ook anders besteden. En nogmaals, de situatie is voor iedereen anders, maar veel mensen realiseren zich niet hoeveel keuze ze eigenlijk wél hebben."

Dus kom maar door met dat kasboek. Stel je voor, houd je zoveel geld over dat die thermostaat zomaar de komende vier maanden een luxueuze halve graad hoger kan.

PS. Voor iedereen die zich afvraagt: kersverlichting dit jaar, yay or nay? Nog even deze tip: Zo ga je energiezuinig de kerst in.

Energie besparen: dat levert veel op!

  • Deuren dicht en verwarming uit in ruimtes waar je amper komt: 900 euro (bij huidige gasprijzen) tot 350 euro (bij prijzen op lange termijn).
  • Thermostaat een graadje lager naar 19 graden: 350 euro (bij huidige gasprijzen) tot 140 euro (bij gasprijs op lange termijn). 
  • Thermostaat ’s nachts op 15 graden: 370 euro (bij huidige gasprijzen) tot 150 euro (bij gasprijs op lange termijn).
    (Milieu Centraal rekent voor de korte termijn met een gasprijs van 3 euro per m3 gas en 1,20 euro per m3 gas voor de lange termijn. Jouw gasprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen.)

Bron: Milieu Centraal

Als je je rekeningen niet meer kunt betalen 

Sabine Samsom van financequeen.nl: "Negeer je probleem niet, door bijvoorbeeld je rekeningen niet meer te openen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Schakel hulp in. Want met geldstress kun je niet goed meer nadenken over je eigen situatie. Je riskeert dan in een vicieuze cirkel terecht te komen. De gemeente, banken, grote bedrijven hebben diverse mogelijkheden (waar jij misschien niet van afweet) om problemen te tackelen en je op weg te helpen. Zelfs als je weet dat je niets geks doet, is er nog van alles mogelijk. Wees eerlijk over je situatie. Schaamte is begrijpelijk, maar er is zoveel meer hulp mogelijk dan je denkt."

Lees meer over
Groen & Goed GeldEnergierekeningDuurzaamheidWonenSparenEnergieSchulden