Asking for a friend

Vayen: 'Welke dikmakers kan ik het beste laten staan tijdens kerst?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockVayen: 'Welke dikmakers kan ik het beste laten staan tijdens kerst?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Vayen heeft deze kerst geen zin om zichzelf vol te proppen met slecht eten. Hoe kan ze de kerstdagen wel een beetje gezond doorkomen?

Vayen (21) mag dan elk jaar enorm uitkijken naar kerst, maar dat geldt niet bepaald voor het kersteten. "Meestal zit ik op eerste kerstdag - al voor het diner goed en wel is begonnen - helemaal vol. Ik schuif alles naar binnen wat er voor mijn neus staat, en kan ’s avonds niet eens meer genieten van het kerstdiner. Dat is toch zonde? Hoe houd ik het een beetje leuk en gezond voor mezelf, zonder steeds 'nee' te moeten verkopen aan mijn familie?"

Volgens dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat ligt het niet zozeer alleen aan wát we eten, maar vooral ook aan de gedachtes die we hebben over eten als reden waarom we tijdens de feestdagen zo losgaan. "Denk bijvoorbeeld aan: 'Ik kan het niet maken om 'nee' te zeggen tegen het zelfgemaakte dessert, ook al zit ik vol.' Of: 'Ach, nu heb ik al een kerstchocolaatje gegeten, nu maakt het allemaal toch niet meer uit.'"

Fleur: 'Ik was elke dag mijn haar. Is dat echt zo ongezond?'
Lees ook

Fleur: 'Ik was elke dag mijn haar. Is dat echt zo ongezond?'

Wat hierbij volgens Van de Waterlaat kan helpen is jezelf de volgende vraag stellen: 'Eet ik dit omdat ik het écht lekker vind of eet ik het omdat het voor mijn neus staat?' "Hiermee verbied je jezelf niets en is de kans op overeten of de gedachte 'nu maakt het toch niets meer uit' een stuk kleiner. Ook de kans dat je na de feestdagen je gezonde leefstijl gewoon weer oppakt is hierdoor veel groter, omdat je hierdoor niet het gevoel hebt dat je hebt gefaald. Juist omdat je jezelf niets verbied, maar wel een bewuste keuze maakt."

Volgens de dieetpsycholoog helpt deze gedachte niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook tijdens de dagen eromheen. Want ook dan is er vaak heel veel lekkers in huis.

Sapje en spijs

Maar wat van al dat lekkers kan Vayen beter laten staan? Wat zijn de echte dikmakers? Van de Waterlaat: "Losse voedingsmiddelen zijn op zichzelf geen dikmakers. Het gaat om het geheel. Hoeveel eet je ervan en wat eet je gedurende de rest van de dag?"

Onze expert: Eveline van de Waterlaat is diëtist en dieetpsycholoog. Ze schreef het boek 'Nu afvallen en nooit meer aankomen' en ook werkt ze als coach en spreker.© Kristel van Herpt
Onze expert: Eveline van de Waterlaat is diëtist en dieetpsycholoog. Ze schreef het boek 'Nu afvallen en nooit meer aankomen' en ook werkt ze als coach en spreker.

Wel zijn er volgens de dieetpsycholoog een aantal voedingsstoffen die het je niet makkelijk maken om gezond te eten. Eén van die voedingsstoffen? Suikers. Deze zorgen voor een zogenoemde snelle suikerpiek die maakt dat je snel weer honger krijgt en blijft eten.

"Denk aan dat glaasje vruchtensap bij het kerstontbijt (ook vers sap bevat heel veel suikers), het spijs in de kerststol en jam op je luxe broodje. En dan is de dag nog maar net begonnen. Uiteraard hoef jij jezelf dit niet allemaal te verbieden, maar het kan wel de moeite waard zijn om eens te kijken of dat glas sap echt veel toevoegt aan het plezier dat je beleeft aan je ontbijt", zegt Van de Waterlaat.

Hartig kerstontbijt

Dus dan is het goed om na te gaan of je de kerststol ook wel lekker vindt zonder het spijs. Of wat te denken van een hartig kerstontbijt? "Zo heb je de rest van de dag minder last van een schommelende bloedsuiker. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk ontbijt met ei, avocado en gerookte zalm."

Maar je moet niet alleen oppassen met de kerststol, ook alcohol kan zorgen voor een grote valkuil, waarschuwt Van de Waterlaat. "Dit verleidelijke goedje zorgt niet alleen voor een hele hoop 'lege calorieën', maar verergert ook je hongergevoel. Daarnaast word je een stuk losser van alcohol, dat kan fijn zijn, maar het leidt er ook toe dat je sneller denkt: 'Ach, wat maken die paar extra hapjes nu uit?' En voor je het weet heb je veel meer gegeten dan je eigenlijk zou willen."

Tip van Van de Waterlaat: stel het eerste drankje daarom zo lang mogelijk uit en wissel alcoholische dranken af met water. "Ook de volgende dag zul je jezelf hiervoor dankbaar zijn."

Gezonde kersthapjes

Haal extra veel groente en fruit in huis. Ideaal als bijgerecht bij het gourmetten, voor bij het nagerecht of om je borrelplankje mee aan te vullen.

Voor op de borrelplank:

  • Geroosterde kikkererwten met paprikapoeder
  • Plakjes komkommer met geitenkaas, walnoot en een beetje balsamicocrème
  • Verse vijgen met blauwaderkaas
  • Reepjes komkommer, wortel, paprika of radijsjes met een dip van tzatziki
  • Olijven
  • Snacktomaatjes met basilicum en mozzarella
  • Gebakken champignons gevuld met kruidenroomkaas
  • Asperges omwikkeld met ham
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Bleekselderij met een dip van pindakaas
  • Geroosterde pompoenpitten
  • Meloen met ham

Gebruik hierbij leuke schaaltjes, gezellige prikkertjes en mooie servetjes en je gezonde hapjes zijn onweerstaanbaar.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendKerstmisDieetVoedingSuiker