De opvoedkwestie

'Mijn zoon aapt iedereen na'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn zoon aapt iedereen na'
RTL

De achtjarige zoon van Felicia vindt het moeilijk om zelf keuzes te maken en doet het liefst precies zijn vriendjes na. Hoe kan ze hem zelfstandiger maken?

Felicia zou haar zoon graag wat zelfverzekerder zien: "Het valt mij de laatste tijd op dat Casper andere kinderen na-aapt en moeilijk eigen keuzes kan maken. Kiest een vriendje voor chocomel, dan neemt hij dat ook terwijl hij er niet eens van houdt. En zo gaat het met meer dingen. Sommige vriendjes vinden dit irritant en zeggen dat hij moet stoppen met na-apen. Hoe leer ik hem eigen keuzes te maken en dat hij zich minder met anderen vergelijkt?"

'Mijn zoontje kan zijn babybroertje maar niet accepteren'
Lees ook

'Mijn zoontje kan zijn babybroertje maar niet accepteren'

Het is niet verwonderlijk dat Felicia juist nu dit gedrag van haar zoon opmerkt, zegt Anneleis Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Vanaf acht of negen jaar komen kinderen in een andere ontwikkelingsfase en gaan ze zichzelf zien in verhouding tot anderen. Dan komt ook het besef dat vrienden een andere mening kunnen hebben. Een kind kan zich dan afvragen: ben ik nog wel leuk als ik iets anders vind? Het is veilig om je dan achter je vriendjes te scharen en hetzelfde te doen of vinden, want dan val je niet op en ben je niet raar. Eigenlijk is het een veiligheidsmechanisme."

'Ouders van onzekere kinderen zijn vaak erg beschermend, probeer dat wat los te laten.'

Merk je dat je kind moeilijk zelf keuzes kan maken, dan is het slim om te kijken naar hoeveel keuzevrijheid je hem als ouder geeft, tipt de opvoedcoach: "Als jij alles voor hem regelt – zijn boterhammen smeert, zijn kleding ’s morgens klaarlegt – dan kan jouw kind ook niet oefenen met dingen zelf bepalen. Ouders van onzekere kinderen zijn vaak erg beschermend, probeer dat wat los te laten."

"En leer je kind keuzes los te koppelen van wie de persoon is. Dat iemand wel of niet van chocomel houdt, zegt niets over die persoon zelf. Laat dit in de praktijk ook zien: 'Kijk, papa eet iets wat ik smerig vind, maar ik vind hem nog steeds lief'. Stop je kind even op het moment dat hij een keuze moet maken en vraag hem wat hij nou zélf echt wil. Zo creëer je bewustzijn."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinOpvoedingVriendschap