Asking for a friend

Laurien: 'Hoe krijg ik de donkere haartjes in mijn gezicht het beste weg?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockLaurien: 'Hoe krijg ik de donkere haartjes in mijn gezicht het beste weg?'
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Laurien heeft de laatste tijd ineens last van donkere haartjes in haar gezicht. Op haar kaak, kin en op haar bovenlip. "Geen gezicht." Dus wil ze hier zo snel mogelijk weer van af.

Laurien (38) ziet tot haar grote schrik steeds vaker donkere haartjes op haar kin en kaak verschijnen en is een 'klein vlassnorretje' aan het ontwikkelen op haar bovenlip. "Het ziet er niet uit. Het is echt geen gezicht. Ik zag het laatst in een goede spiegel en schrok me kapot. Ik ben donker en moet af en toe een haartje weghalen maar dit waren er ineens wel heel veel."

"Ik heb weleens gehoord dat ik die haartjes niet moet uittrekken met een pincet maar moet bleken, maar die haartjes op mijn kin zijn best stug en komen heel snel terug. Hoe kom ik hier het beste van af? Is er een beste methode? Pijn maakt me niets uit, als het maar werkt."

Barbara: 'Helpen vaginale injecties tegen pijn bij het vrijen?'
Lees ook

Barbara: 'Helpen vaginale injecties tegen pijn bij het vrijen?'

Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee is de kans groot dat er in de hormoonhuishouding van Laurien het een en ander is veranderd, waardoor ze nu merkt dat haar haren er anders uitzien en zelfs op andere plekken tevoorschijn komen. "Het heeft helaas allemaal met elkaar te maken. Je kan de haartjes gerust met een pincet verwijderen, maar je kan ook overwegen om te beginnen met waxen. Daarmee ben je sneller klaar dan haartje voor haartje te verwijderen met een pincet."

Minder haargroei (uiteindelijk)

Het voordeel van waxen is dat de haartjes langer wegblijven: ze worden namelijk met wortel en al uitgetrokken. Ultee: "Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de haren zich in verschillende groeifasen bevinden. Het kan zijn dat je al meteen de dag na het waxen nieuwe haartjes ziet opkomen. Ook zal je na de allereerste keer waxen merken dat de haren zelfs sneller lijken te groeien. Maar uiteindelijk kan het keer op keer uittrekken van een haartje ervoor zorgen dat de haarfollikel zo beschadigd raakt dat er minder haargroei is."

De onderzoeksarts heeft nog wel één kanttekening: "Wanneer je gevoelig bent voor pigmentvlekken, kies dan liever iets anders dan waxen."

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Bleken is volgens onderzoeksarts Ultee in ieder geval niet de juiste methode. "Omdat je vertelt dat je haartjes vrij stug zijn, lost het bleken van de haren trouwens niet veel op, denk ik. Want dan zul je je blijven storen aan de stugge haartjes, ook al zijn ze dan blond. Bovendien zul je – net als bij epileren – vaak moeten bleken, en dat kan best wel eens een aanslag op je huid zijn met geïrriteerde huid als gevolg."

Aan de slag met laser

Een andere optie is om de donkere haartjes aan te pakken met een laser. Ultee legt uit: "Met ontharen door middel van laser of licht(flitsen) wordt gekozen voor licht van een bepaalde kleur, en dan gericht op het pigment in de haarfollikel. Door de hitte wordt de haarfollikel uitgeschakeld. De beste kandidaten voor ontharing met laser zijn mensen met donker of bruin haar en een lichte huid. Heel licht of grijs haar mist pigment en is daarom veel moeilijker te verwijderen."

Donkerharigen met een donkere huid moeten wel oppassen, waarschuwt onderzoeksarts Ultee. "Je wilt niet het pigment van de huid 'raken'. Het allerbelangrijkste is dat je naar een erkend adres gaat en in zee gaat met een écht deskundig behandelaar. Want je kunt nog zulke mooie apparaten hebben staan, als ze niet goed worden gebruikt, ben je uiteindelijk verder van huis."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidUiterlijke verzorging