Uniek documentairemateriaal Theo van Gogh gevonden
Radiojournalist Maarten Westerveen heeft uniek materiaal teruggevonden dat de tien jaar geleden overleden regisseur Theo van Gogh in 2000 heeft gedraaid. De filmmaker bezocht in de winter van dat jaar samen met journalist Max Pam de Nederlandse schrijver Michel Faber, die al jarenlang in Schotland woont.
Maarten Westerveen stuitte op het materiaal met de hulp van Column Film, die veel films en series van Van Gogh produceerde. De opnames lagen in een ongemerkte doos in het archief van de overleden filmer. De journalist vond de tapes tijdens onderzoek voor een radiodocumentaire over Faber en het verlies van zijn vrouw, die vorige jaar na een lang ziekbed overleed.
Michel Faber verwerkte dit verlies in zijn roman Het boek van wonderlijke nieuwe dingen. De excentrieke schrijver heeft aangekondigd dat dit zijn laatste boek ooit is.
Podium
Theo van Gogh en Pam bezochten de toen nog onbekende Faber naar aanleiding van zijn debuut, Onderhuids. Van Gogh wilde een filmportret van de jonge schrijver maken. Maar toen hij wilde gaan monteren, bleek Van Gogh geen podium voor zijn documentaire te kunnen vinden en legde hij het project op de plank. Volgens Maarten Westerveen moet er nog veel meer materiaal in de archieven van Theo liggen. Hij hoopt dat hij, samen met Pam, wellicht ooit het project voor Theo van Gogh kan voltooien.
In het programma NPODoc op Radio 1 zijn zondagavond fragmenten uit het gevonden materiaal te horen. Bijzonder is dat Michel Faber tegen Pam en Van Gogh in het Nederlands praat, iets dat hij sindsdien eigenlijk nooit doet. De radiodocumentaire gaat vooral over Michel Faber, het verlies van zijn vrouw en de manier waarop kunst dingen aan de vergetelheid kan onttrekken.
Het werk van de in Den Haag geboren Michel Faber is inmiddels over de hele wereld vertaald. Hij schreef naast de al genoemde romans onder anderen Lelieblank en Scharlakenrood.