Entertainment

Genie Alan Turing verslaat Hobbit

Door ANP··Aangepast:
Genie Alan Turing verslaat Hobbit
RTL

De film The Imitation Game is een hit in de Nederlandse bioscopen. Het drama over de geniale wetenschapper Alan Turing trok op de openingsdag 5600 bezoekers. Daarmee versloeg de film zelfs megahit The Hobbit 3, die met honderd kopieën minder 5580 bezoekers trok.

Dat heeft distributeur Paradiso Filmed Entertainment gemeld.

The Imitation Game vertelt over het leven van één van de meest briljante mannen van de twintigste eeuw. De wetenschapper wist in de Tweede Wereldoorlog voor de Britse overheid de geheime Duitse Enigma-code te kraken en zo vele miljoenen levens te redden. Bovendien legde zijn revolutionaire werk het fundament voor de uitvinding van de hedendaagse computer. Na de oorlog werd Alan opgepakt vanwege zijn homoseksualiteit en door de overheid chemisch gecastreerd, waarna hij zelfmoord pleegde. De hoofdrol wordt gespeeld door acteur Benedict Cumberbatch, die door veel kenners wordt gezien als een serieuze kanshebber voor de Oscar voor beste acteur.

The Imitation Game kreeg van de Nederlandse recensenten in kranten en op de radio lovende kritieken. De best bezochte film in de Nederlandse bioscopen is overigens nog steeds Gooische Vrouwen 2. De film van Will Koopman brak al talloze records en blijft volle zalen trekken.