Heftig

Vader Insiya wordt niet langer gezocht door Interpol

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP Vader Insiya wordt niet langer gezocht door Interpol
RTL

De internationale politieorganisatie Interpol heeft per direct het opsporingsbevel van Shehzad Hemani, de vader van de in 2016 ontvoerde peuter Insiya, ingetrokken. Interpol ziet de zaak tussen de in India wonende Shehzad en zijn in Nederland wonende ex-Nadia Rashid als privé-aangelegenheid. Dat bevestigt de advocaat van Shehzad, Gerard Spong, aan RTL Boulevard.

Volgens de organisatie is het opsporingsbevel dat uitstond voor Insiya en Shehzad niet in het belang van de peuter en is het een privégeschil in de familie wat in een civiele rechtszaak moet worden behandeld. Het speelt ook mee dat de politieorganisatie de zaak niet als ontvoering beschouwd. Nu worden de peuter en haar vader direct van de lijst van gezochte personen afgehaald. Dat betekent dat Shehzad weer vrij mag rondreizen zonder het risico te lopen opgepakt te worden. Wel moet hij uitkijken in bijvoorbeeld Duitsland, daar kan hij op verzoek van Nederlandse autoriteiten worden opgepakt. 

Hof: India moet besluiten over terugkeer Insiya
Lees ook

Hof: India moet besluiten over terugkeer Insiya

Eerder vernietigt het gerechtshof in Den Haag al het besluit dat Insiya terug moet naar Nederland. Volgens het hof is de zaak zo nauw verbonden met India dat Nederlandse rechters niet bevoegd zijn om het besluit te nemen. Dat betekent dat de strijd over het terugbrengen van Insiya in India moet worden uitgevochten.

Moeder Nadia is inmiddels naar een Indiase rechter gestapt om haar dochter terug naar Nederland te halen.

Vanavond meldt het Openbaar Ministerie:"Het OM legt zich niet neer bij de verwijdering van de signalering en spant zich tot het uiterste in om Shehzad H. opnieuw internationaal gesignaleerd te krijgen.”