Een kat die 60 levens had

Die jaren gaan zo vlug: Kees & Co-Ben is 60

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDie jaren gaan zo vlug: Kees & Co-Ben is 60
RTL

Maar liefst 9 jaar lang kan heel Nederland meegenieten van het hectische gezinsleven van Kees Heistee. Vandaag mag hoofdrolspeler Rik Hoogendoorn alweer 60 kaarsjes uitblazen en dus is vormt de verjaardag van 'Ben' een mooie gelegenheid om terug te blikken op de indertijd oh zo populaire comedyserie!

Het begin

'Was ik maar een kat die negen levens had, want dat leventje van mij gaat zo razend snel voorbij. Ook al ben ik alles wel eens even zat, ik wil geen leven zonder jou en als ik kon kiezen koos ik 9 keer voor jou.' Wie herkent deze nostalgische titelsong niét? 

Op 20 september 1997 beleeft Kees & Co zijn vuurdoop. De komische serie vertelt het verhaal over Kees en haar man Ben die samen de zorg dragen voor de puberende Anne en Rudi. Daarnaast speelt ook buurvrouw Sonja een belangrijke rol in de goedbekeken RTL 4-serie. Met haar spannende avontuurtjes weet Son heel wat kijkers de slappe lach te bezorgen. 

Rudie, Ben, Kees© ANP
Rudie, Ben, Kees
Kees, Anne en Sonja© ANP
Kees, Anne en Sonja

Simone Kleinsma

Boegbeeld van de serie is Simone Kleinsma. De grande dame van het theater staat in de jaren voor Kees & Co vooral op de planken. Zo is Moon te zien in de theaterproducties Les Misérables, Sweeny Todd en Maskerade. Toch breekt de actrice pas echt door haar rol in de goedbekeken comedyserie. Maar hoewel Simone na Kees & Co in vele tv-series en films (waaronder Verliefd Op Ibiza) haar opwachting maakt, blijft theater toch altijd haar grote liefde. 

Zo schittert Simone momenteel in de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. De actrice laat weten veel troost te halen uit het spelen in de productie zo vlak na het verlies van echtgenoot Guus Verstraete. "Ik heb net als Annie moeten vechten. Ze heeft me geleerd met verdriet om te gaan en daarbij, heel belangrijk, de humor niet te verliezen", vertelt Simone vlak na de première.

Simone Kleinsma© ANP
Simone Kleinsma
Simone Kleinsma© ANP
Simone Kleinsma

Kees Heistee

Simone speelt de rol van moeder Kees, die heel wat te stellen heeft met haar gezin. En dan met name met de puberende Anne en Rudie. Met regelmaat galmt er dan ook 'zachtjes met de deur' door huize Heistee wanneer één van de kinderen weer eens woedend naar zijn kamer stampt en de deur achter zich dicht gooit. 

Gelukkig kan Kees altijd rekenen op de steun van haar buurvrouw en tevens beste vriendin Sonja. De twee verslijten in de loop der jaren ook heel baantjes. Zo werken Son en Kees in een bakkerij en runnen ze zelfs enige tijd samen een cateringbedrijfje. Uiteraard lopen deze klussen standaard uit op een groot fiasco. Gelukkig kunnen de dames na afloop altijd hartelijk lachen om hun hysterische werkavontuurtjes.

Kees© ANP
Kees

Rik Hoogendoorn

Rik speelt in de jaren '90 talloze gastrollen, waaronder in Flodder en The White Cowboy. Pas echt bekend wordt Rik door zijn rol in de kinderserie Sesamstraat. Maar liefst vijftien jaar lang is de acteur te zien tussen Pino, Elmo, Tommy en de andere inwoners van Nederlands bekendste straat. Door zijn rol in Kees & Co groeit Rik uit tot een waar kinderidool! 

Rik besluit na vier jaar de rol van Ben Heistee te hebben gespeeld om de handdoek in de ring te gooien. Na zijn vertrek uit de serie speelt hij nog in de Talpa-series Samen en Dokter Tinus. Ook ontpopt multitalent Rik zich tot schrijver van jeugdboeken als Mark En Het Mysterie Van Het Boze Meertje.

Rik Hoogendoorn© ANP
Rik Hoogendoorn
Rik Hoogendoorn© ANP
Rik Hoogendoorn

Ben Heistee

Rik vertolkt in Kees & Co de rol van vader Ben Heistee. De pater familias van het gezin is eigenlijk diep van binnen zelf nog een klein jongetje. Ben vindt het dan ook heerlijk om mee te doen aan de geintjes van zoonlief Rudie. Dit tot grote frustratie van Kees die heel wat te stellen heeft met haar mannen.

In 2000 komt de sympathieke loodgieter op noodlottige wijze om het leven. Tijdens een klusje met zijn rechterhand Christine krijgt hij een wc-pot op zijn hoofd waardoor hij ter plekke komt te overlijden. Kees en de kinderen zijn kapot van verdriet door het overlijden van Ben. Het vertrek van acteur Rik Hoogendoorn vormt indertijd een aderlating voor de serie.

Kees en Ben© ANP
Kees en Ben
Kees en Ben© ANP
Kees en Ben

Robin Tjon Pian Gi en Amber Teterissa

Robin Tjon Pian Gi is echt nog een broekie wanneer hij wordt aangenomen bij Kees & Co. Zijn puberjaren slijt hij dan ook op de set van de goedbekeken comedyserie. Na de middelbare school besluit Robin zijn acteercarrière aan de wilgen te hangen en zich volledig te focussen op zijn studie geneeskunde. Inmiddels staat Robin al jaren niet meer in de spotlights en is hij werkzaam als arts in het ziekenhuis.

Ook Amber Teterissa zit nog op school wanneer ze gecast wordt als Anne Heistee. In tegenstelling tot tv-broertje Robin blijft Amber na het vertrek van Robin en Rik wel trouw aan de makers van Kees & Co. In 2004 is de actrice voor het laatst te zien als Anne. De Kees & Co-ster duikt daarna nog op in series als De Erfenis en Goede Tijden, Slechte Tijden, maar is anno 2018 vooral nog te bewonderen op de planken.

Anne Heistee© ANP
Anne Heistee
Amber Teterissa© ANP
Amber Teterissa
Robin Tjon Pian Gi© ANP
Robin Tjon Pian Gi

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Rudie en Anne

In de serie is Rudie vooral de onhandelbare klier die zich bezighoudt met allerlei kwajongensstreken zoals het openhalen van dode kikkers. Anne is de tienerdochter van Ben en Kees die druk in de weer is met jongens en dan met name met vriendje Magnum, met wie zij jarenlang een knipperlichtrelatie heeft. 

In de serie vertrekt Rudie naar Rotterdam om te gaan studeren. Ook Anne gaat in seizoen 5 op kamers, maar keert in seizoen 6 weer terug naar huize Heistee. Later vertrekt ze samen met haar vriendje Thomas naar een eigen woning. 

Anne en Rudie© ANP
Anne en Rudie
Rudie en Anne© ANP
Rudie en Anne

Sonja Wegeman

En dan is daar natuurlijk nog Sonja, de flirtgrage buurvrouw van Kees. In de serie verslijt Son heel wat mannen. Uiteindelijk vindt ze toch de ware liefde bij een knappe man uit Australië. Samen met hem verkast ze - tot groot verdriet van Kees - in de laatste aflevering van Kees & Co naar het buitenland.

Sonja en Kees© ANP
Sonja en Kees
Kees en Sonja© ANP
Kees en Sonja
Kees en Sonja© ANP
Kees en Sonja

Esther Roord

Esther is voordat ze gecast wordt voor Kees & Co te zien in comedyseries als M'n Dochter En Ik, Zonder Ernst en Flodder. De rol van Sonja Wegeman betekent de echte grote doorbraak van Esther. 

Maar liefst 9 jaar lang kruipt Es in de huid van Sonja. Na het stopzetten van Kees & Co staat de roodharige actrice op de bühne met verschillende producties waaronder Piaf en Zadelpijn en Ander Damesleed 2.

Esther Roord© ANP
Esther Roord
Esther Roord© ANP
Esther Roord

Kees & Co 2.0.

Na vijf seizoenen ondergaat Kees & Co een drastische make-over. De serie is namelijk gebaseerd op het Britse 2point4 Children. Hoofdrol-speler Gary Olsen (Ben) overlijdt in 1999 aan de gevolgen van kanker en dit doet de Nederlandse Ben (Rik Hoogendoorn) doen besluiten om te stoppen met Kees & Co. De makers besluiten - gezien het overlijden van Gary en het daarmee stopzetten van 2point4 Children - om het originele script los te laten en zelf te gaan schrijven. Niet veel later vertrekt ook Robin Tjon Pian Gi (Rudie) uit de serie.

De makers besluiten om Han Oldigs te introduceren als Koen Smulders ter vervanging van Rik, maar dit is geen succes. Voor het zevende en achtste seizoen wordt dan ook besloten om een heel nieuw gezin te introduceren in Kees & Co.Victor Löw, Margo Dames, Sascha Visser en Nikkie Plessen maken hun entree als de familie Speijer. 

Cast Kees & Co© ANP
Cast Kees & Co
Nieuwe cast Kees & Co© ANP
Nieuwe cast Kees & Co
Nikkie Plessen en Sascha Visser© ANP
Nikkie Plessen en Sascha Visser

Het einde

De serie weet het succes van de eerste seizoenen Kees & Co te behouden, maar toch wordt in 2006 besloten om de stekker uit de serie te trekken. Hoofdrolspeelster Simone Kleinsma vindt het na negen jaar wel welletjes en dus wordt op 25 mei 2006 de allerlaatste aflevering van Kees & Co uitgezonden.

Hiermee komt er na 96 afleveringen een definitief einde aan de populaire RTL 4-serie.

Lees meer over
Sascha VisserNikkie PlessenVictor LöwSimone Kleinsma