alleskunner

Richard Groenendijk: Acteren smaakt naar meer

Door ANP··Aangepast:
Richard Groenendijk: Acteren smaakt naar meer
RTL

Richard Groenendijk speelt in de RTL-serie De 12 van Oldenheim een serieuze bijrol en dat uitstapje smaakt volgens de cabaretier naar meer. Hij hoopt dat hij vaker de kans krijgt te acteren in een tv-serie.

"Het smaakte voor mij absoluut naar meer. Ik hoop niet dat het hierbij blijft"

"Ik vond het hartstikke leuk om nu een dramatische rol te spelen. Ik speel nauwelijks in series. Ik word vaak gevraagd voor televisieprogramma’s als ze een cabaretier nodig hebben."

In De 12 van Oldenheim speelt Richard de rol van Felix, de man van Marvin (Guy Clemens). Samen hebben ze een adoptiedochter. Marvin en Felix runnen het plaatselijke hotel-restaurant De Kloosterhoeve in Oldenheim. In het oer-Hollandse dorp verdwijnen inwoners op mysterieuze wijze.

Discipline

Felix staat als mede-uitbater van De Kloosterhoeve midden in de dorpsgemeenschap. Hij kan het met de meeste mensen goed vinden, maar krijgt wel te maken met de strenggelovige Arend (Kees Boot) die homoseksualiteit streng afkeurt. Hoewel het Felix diep raakt dat hij en zijn gezin niet door iedereen worden geaccepteerd, weigert hij zich daardoor klein te laten krijgen.

Richard Groenendijk is enthousiast over de serie en zijn bijrol. "De discipline op zo’n filmset, waar alles door elkaar wordt opgenomen, vond ik heel interessant en ben ik niet gewend. Op het toneel ben ik bezig met een spanningsboog tussen acht en tien uur en dan ben je er. Nu heb ik een van mijn laatste scènes in de serie als eerste opgenomen. En ik had ineens een dochter. Op de filmset zat ik almaar met een heel zoet kindje op schoot. Dat beviel me wel, al heb ik geen plannen in die richting. De 12 van Oldenheim is spannend geschreven, echt een thriller. Het smaakte voor mij absoluut naar meer. Ik hoop niet dat het hierbij blijft."

Reprise

Voorlopig staat Richard Groenendijk nog in de theaters. Zijn veelgeprezen show Om Alles! gaat in reprise. Er zijn nog 102 voorstellingen bijgeboekt, zodat Groenendijk tot in 2019 langs de theaters reist.

De 12 van Oldenheim is al te zien op Videoland. RTL 4 zendt zondag (21.30 uur) de eerste twee afleveringen uit, daarna een per week. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Noortje Herlaar, Nasrdin Dchar, Fedja van Huêt, Gaite Jansen, Saskia Temmink en Reinout Bussemaker.