Privacylek

Honderden foto's Boer Zoekt Vrouw-kandidaten op straat door lek

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPHonderden foto's Boer Zoekt Vrouw-kandidaten op straat door lek
RTL

Door een groot lek bij KRO-NCRV stonden honderden foto's en brieven van Boer Zoekt Vrouw-kandidaten op het internet. De website Slebs publiceerde een link naar een server waarop de data stond. Inmiddels is het lek gedicht.

Het was volgens Slebs.nl ontzettend gemakkelijk om foto's en brieven, waarin allerlei persoonlijke informatie staat, te downloaden. De website zette een directe link naar de map met bestanden online. In de open directory stonden duizenden bestanden met daarin foto's en brieven van mannen en vrouwen die zich hebben aangemeld voor het programma. Het gaat om enkele reguliere seizoenen en de specials van het programma.

Alles wat je moet weten over de nieuwe privacywet
Lees ook

Alles wat je moet weten over de nieuwe privacywet

In de brieven stond allerlei persoonlijke en intieme informatie van (potentiële) deelnemers. Zo waren bijvoorbeeld adressen, telefoonnummers en namen en foto's van kinderen inzichtelijk.

Rond 11.30 uur werd het lek door de KRO-NCRV gedicht, daardoor waren de bestanden niet meer te bekijken. 

KRO-NCRV heeft inmiddels een statement gegeven. "KRO-NCRV is enorm geschrokken van het lek dat is geconstateerd in de beveiliging in het aanmeldsysteem van de Boer zoekt Vrouw-website. Hierdoor was een aantal brieven en foto's openbaar. Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Bij constatering is onmiddellijk actie ondernomen, het datalekprotocol in werking gesteld en het lek gedicht. Momenteel wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke gegevens mogelijk openbaar toegankelijk zijn geweest. 

Wij betreuren het voorval ten zeerste en doen er alles aan om dit in de toekomst te voorkomen.

Aan alle betrokkenen biedt KRO-NCRV haar excuses aan."