Romy Boomsma bijt van zich af
Romy Boomsma is afgelopen vrijdag het onderwerp geworden van een verhitte column. Columnist Loes Reijmer neemt daarin het moederschap van Romy eens flink onder de loep. Romy reageert nu op Instagram.
"Termen als ‘totale opoffering’, ‘vastgesnoerd-aan-je-kind’ en ‘borstvoeding boven alles’ schijnen ‘adviezen’ te zijn die ik geef"
Romy Boomsma, moeder van Bobby Jo en Mozes, deelt op Instagram een opvallende post: "Er stond een column in de krant van afgelopen vrijdag waarin de columniste mijn invulling van het moederschap als zorgelijk bestempelde. Termen als ‘totale opoffering’, ‘vastgesnoerd-aan-je-kind’ en ‘borstvoeding boven alles’ schijnen ‘adviezen’ te zijn die ik geef." De Instagrammer doelt daarbij op een column geschreven door Loes Reijmer die afgelopen vrijdag in de Volkskrant stond.
Romy noemt de column een "gefrustreerde column". De Instagrammer legt uit: "Ik deel op mijn Instagram persoonlijke bevindingen en gedachtes, propageren zou ik het niet bepaald noemen. Meer fragmenten uit mijn eigen leven." De influencer is moeder van haar twee kindjes. "Zo’n column over mij schrijven voelt meer als het wegschrijven van schuldgevoelens, dan dat ik nu het gevoel heb dat mijn keuzes niet de juiste zijn voor ons gezin."
In haar column wijst Loes ook op het feit dat Romy fulltime moeder is. Romy zegt daarover: "Dat ik nu niet werk betekent niet dat ik alleen maar zorg, wel dat we als stel hebben gekozen geen gebruik te maken van opvang maar het samen in te vullen tot ze naar school gaan. Maakt die keuze mij minder geëmancipeerd? Juist niet, het is namelijk mijn keuze en ook dat is emancipatie als je zo graag wil labelen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Loes Reijmer schrijft elke zaterdag een column voor de Volkskrant over online cultuur. Ze laat aan RTL Boulevard weten:
"Om een groot misverstand uit de weg te ruimen: ik heb Romy niet aangevallen - of niet willen aanvallen - op haar persoonlijke keuze om thuis te blijven bij de kinderen. Die keuze staat vrouwen gelukkig vrij en dat zal ik ook altijd verdedigen. Het woord 'zorgelijk' heb ik overigens helemaal niet gebruikt, zoals Romy beweerde op instagram, want haar persoonlijke keuze zou ik nooit zorgelijk noemen. Die indruk wekt ze ook helemaal niet, het lijkt me juist heel goed met haar te gaan, evenals met haar kinderen. En ze lijkt me een ontzettend leuke moeder, dus daar was de kritiek helemaal niet op gericht."
"Maar: Romy is op instagram niet alleen een persoon, maar ook een merk. Ze draagt een - voor veel vrouwen onhaalbaar - ideaalbeeld uit en is een influencer in letterlijke zin: als zij iets aanprijst vliegt het de winkel uit. Op instagram worden persoon en merk vermengd, waardoor wellicht het beeld ontstaat dat ik haar persoonlijk aanval. Wat ik heb willen doen is beschrijven welk moederschapsidee wordt gepropageerd met die prachtige plaatjes. Dat idee is in ieder geval moeilijk te verenigen met werk en in die zin is het naar mijn idee niet goed voor de emancipatie van Nederlandse vrouwen. Die werken nog altijd bovengemiddeld in deeltijd - vaak te weinig om van rond te kunnen komen, nemen het grootste deel van de zorg op zich en zijn ondervertegenwoordigd in leiderschapsfuncties. Sommige moeders vinden het misschien heerlijk om thuis te blijven tot de kinderen naar school gaan, maar dat heeft wel consequenties: ze lopen een gat in hun cv op, een achterstand die ze nooit meer inhalen. Als het huwelijk stukloopt, kunnen ze in de bijstand belanden. Daar maak ik me zorgen over, vandaar dat ik het legitiem vond om het uitgedragen ideaalbeeld te beschrijven en becommentariëren," besluit Loes.