de broekriem aanhalen

NPO moet hard ingrijpen in programmering

Door ANP··Aangepast:
NPO moet hard ingrijpen in programmering
RTL

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet 'hard ingrijpen in de programmering' door de voorgenomen korting op het omroepbudget van minister Arie Slob (Media). De NPO heeft volgend jaar ongeveer 60 miljoen euro minder te besteden.

"Dit zullen alle kijkers en luisteraars merken"

De NPO wil vooral met bezuinigingen op programma's uit de geldzorgen komen. Slob waarschuwde dat de omroepen eerst maar eens hun reserves moeten aanspreken voordat ze dit doen. Maar de NPO zegt dat de inzet van reserves niet voldoende is om het aangekondigde tekort te compenseren. "Daarom hebben wij ook om een structurele oplossing gevraagd", aldus Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van NPO.

NPO: 'Meer pijnlijke ingrepen onvermijdelijk'
Lees ook

NPO: 'Meer pijnlijke ingrepen onvermijdelijk'

"De eenmalige inzet van reserves zal niet kunnen voorkomen dat we hard moeten ingrijpen in onze programmering. Dit zullen alle kijkers en luisteraars merken", waarschuwt Rijxman op haar beurt. "Van de allerkleinsten tot de alleroudsten, zowel overdag als in de avond. Dit raakt de pluriformiteit van ons bestel en gaat ten koste van werkgelegenheid, bij de publieke omroep en de creatieve mediasector."

De minister wil met de NPO in gesprek over het bezuinigingsplan. Met de omroepen zijn afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over welk publiek zij moeten bedienen, en die mogen niet in de knel komen. De bewindsman houdt er rekening mee dat de reclame-inkomsten dit jaar nog meer tegenvallen dan al gedacht. Maar dat wil hij niet doorberekenen aan de omroep, omdat die al hard wordt geraakt.

Lees meer over
NPO