stalker

Wat je nog niet wist over Netflix-hit You

Door RTL Boulevard··Aangepast:
Wat je nog niet wist over Netflix-hit You
RTL

Tenzij je onder een steen hebt geleefd heb je vast wel alle ophef meegekregen over de Netflix-hit You, een psychologische thriller over de charmante maar manipulatieve stalker Joe Goldberg die zich ontpopt tot koelbloedige killer. De fans kunnen na de verbijsterende ontknoping niet wachten op het vervolg. Wij ook niet. Om het zwarte gat een beetje op te lichten, diepen we een paar extra weetjes voor je op uit de spelonken van het wereldwijde web. (Let op: bevat spoilers!).

‘Ik had liever een ander einde gezien voor Beck'

Als buurman gaat het nog wel, maar boekenwurm Joe Goldberg (Penn Badgley, Gossip Girl) is zo'n beetje het engste vriendje dat je kunt hebben. You is dan wel fictie, na het kijken van de serie ben je toch geneigd al je social media-accounts overboord te kieperen. Achter het charmante voorkomen van Joe gaat een monster schuil. Zodra de blonde babe Guinevere Beck (Elizabeth Lail, One Upon a Time) op een dag de boekwinkel van Joe in Manhattan binnenloopt, borrelt bijna simultaan met de vlinders in z'n buik zijn meest boosaardige kant naar boven. Hij móét haar hebben en daar komt niemand tussen. En zo wel... Nou ja, laten we zeggen dat bij Joe de soep net zo heet wordt gegeten als -ie wordt opgediend. Dat heeft blijkbaar een erotiserend effect.

Klaar met de serie You? Hier nog meer kijkplezier
Lees ook

Klaar met de serie You? Hier nog meer kijkplezier

Penn Badgely lijkt in niets op Joe Goldberg


Joe doet menig hart sneller kloppen. Want ja, slecht, maar wel knap en zo. Er zijn zelfs meisjes die het personage Beck aanvallen op social media omdat ze maar niet wil inzien hoe 'perfect' Joe is. Ehm... hm? Ja, dat denkt Penn Badgley ook als hij zulke tirades voorbij ziet komen. De 32-jarige acteur, in real life totaal anders dan zijn verknipte personage, probeert het enthousiasme bij de fans over Joe’s gruweldaden voortdurend te temperen. Bijvoorbeeld wanneer een fan twittert dat haar hart elke keer weer sneller klopt voor Joe. "Wat is dat toch met hem?" Waarop Penn slechts reageert met: "A: hij is een moordenaar." De rest van het alfabet aan inslechte eigenschappen is wat de acteur betreft overbodig.

Verschil serie en boek

De serie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2014 van thrillerauteur Caroline Kepnes. Er zijn wel een paar opmerkelijke verschillen. Zo heeft Guinevere Beck in het boek een veel grotere rol dan in de serie, die het verhaal vertelt vanuit het perspectief van Joe. In de serie lijkt het alsof Beck er geen idee van heeft dat Joe haar stalkt, maar in het boek is ze zich daar wel degelijk van bewust. Zo weet Beck in het oorspronkelijke verhaal dat Joe haar volgt. Ze is aanvankelijk zelfs gevleid. Ook komen in het boek de personages Paco en Annika niet voor, net als de manier waarop Joe Peach van kant maakt en de vraag of de vorige vriendin van Joe, Candace, nog leeft. In het boek is ze namelijk morsdood, maar aan het einde van het eerste seizoen zien we haar doodleuk de boekwinkel in wandelen. Wel een fijne cliffhanger.

Voer voor psychologen

Volgens critici, onder wie veel psychologen, wordt Joe veel te romantisch neergezet. De rol van Beck lijkt bewust gemarginaliseerd om het perspectief van de stalker beter naar voren te kunnen brengen. Beck is in de serie nauwelijks meer dan een naïeve auteur in spe die een bijrol vervult in het verhaal van Joe. Volgens het Amerikaanse Vulture doet dat niet alleen af aan het originele verhaal, maar ook aan de onderlinge verhoudingen. We komen bijvoorbeeld veel meer te weten over de gecompliceerde geschiedenis van Joe, waardoor we meer begrip lijken te moeten kweken voor zijn gedrag, dan over Beck. En dat stoort de critici.

Is het verhaal eigenlijk gebaseerd op een bestaand persoon? Schrijfster Caroline Kepnes zegt hierover op de website What Is This Book About dat Joe deels is gebaseerd op haar vader, een boeken- en muziekliefhebber die in 2012 overleed en deels op, zoals zij het omschrijft, "de prijs die we betalen voor social media".

Pro Joe, niet cool

Het is dus een beetje guilty pleasure om pro Joe te zijn. Zo is actrice Millie Bobby Brown, Eleven in die andere Netflix-hit Stranger Things, in het begin erg gecharmeerd van de verknipte boekenverkoper. Ze mengt zich enthousiast in de gesprekken bij de virtuele koffieautomaat. "Joe is niet creep, hij is verliefd op Beck." Als andere kijkers haar erop wijzen dat ze het gedrag van Joe vooral niet moet verwarren met liefde, komt ze op haar woorden terug. "Ik geloof dat ik iets te snel was. Ik heb nu de laatste aflevering gezien en hij is inderdaad gewoon een stalker.”

Actrice wilde ander einde voor Beck

Kun je je niet vinden in het einde van seizoen 1? Nou actrice Elizabeth Lail had ook liever een andere ontknoping gezien. Opfrissertje: als Beck erachter komt hoe Joe werkelijk is en aan hem probeert te ontkomen, valt ze zelf ten prooi aan zijn sadisme. Na dagenlang gevangen te hebben gezeten in een glazen kooi in de kelder van de boekenwinkel weet ze te ontsnappen, maar Joe haalt haar in en legt haar voorgoed het zwijgen op. In een interview met Radio Times bekent Lail dat, hoewel ze de roman van Caroline Kepnes al had gelezen, toch hoopte op een alternatief einde waarin Beck overleeft. "Het teleurstellende is dat de vrouw uiteindelijk niet wint.” Ondanks die teleurstelling moet Elizabeth Lail toegeven dat dit ongelukkige einde wel geloofwaardiger vindt. “Beschouwd vanuit het perspectief van Joe."

Netflix als redder in nood

You, geproduceerd door de makers van Riverdale, was eigenlijk bedoeld voor tv-zender Showtime, verantwoordelijk voor hits als Homeland, Dexter en Penny Dreadful. You beleeft z'n tv-première uiteindelijk bij Lifetime. Die zender grossiert in dergelijke televisiedrama's. Gek genoeg doet You daar niet veel. Maar wat voor de een 'n prul is blijkt voor de ander een parel: als Netflix in december 2018 besluit de serie z'n netwerk op te slingeren, gaan de kijkcijfers door het dak. Je kunt je afvragen of we ooit van You zouden hebben gehoord als Netflix de serie niet zou hebben opgepikt, en de controverse net zo groot zou zijn geweest.

Tweede seizoen én een derde?

Kan seizoen 2 tippen aan 1 nu het een ‘Netflix Original’ wordt? Wel is ook dat gebaseerd op een boek van Caroline Kepnes, het vervolg op You: Hidden Bodies. Kluif voor de makers, aangezien een deel van de vertrouwde gezichten door Joe vakkundig is afgeslacht. Eén nieuweling kennen we al, Victoria Pedretti (van Netflix-serie The Haunting of Hill House, met ook Michiel Huisman). Volgens Entertainment Weekly speelt zij de rol van Love Quinn, een productiemanager en aspirant-kok die “een antenne heeft voor gekwelde zielen”.

Wanneer ze Joe Goldberg ontmoet na zijn verhuizing van New York naar Los Angeles, is dat precies wat ze bij hem voelt. Is Love Quinn dan degene die de slechterik eindelijk ten val brengt? Of valt die eer toch ten deel aan ex-liefje Candace…

Er liggen zelfs al ideeën voor een derde seizoen, zo verklapt producer Sera Gamble aan het Amerikaanse Cosmopolitan. “Fingers crossed”, aldus Gamble.