Deze acts staan in de tweede halve finale
De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival staat donderdagavond op het programma. Een vooruitblik op de deelnemers, met daarin ook de Nederlandse inzending Duncan Laurence.
1. Armenie: Srbuk met Walking Out
De tweede halve finale begint vurig. Zangeres Srbuk wreekt in het liedje haar ex-geliefde en daar komen de nodige vlammenwerpers aan te pas.
2. Ierland: Sarah McTernan met 22
Ierland heeft dit jaar een Nederlands tintje vanwege de Nederlandse tekstschrijvers. 22 is een nummer over een oude geliefde maar daar zie je niets van terug op het podium, met slechts Sarah en haar danseressen in een oude Amerikaanse lunchroom.
3. Moldavië: Anna Odobescu met Stay
Stay is een typische songfestivalpowerballad, maar daar gaat het in Tel Aviv niet over. Rond de Moldavische inzending ontstond vorige week opschudding toen de act met zandkunstenaar wel erg leek op de performance van de Oekraïense Mika Newton in 2011, waarin eveneens met zand werd gestrooid.
4. Zwitserland: Luca Hänni - She Got Me
Luca Hänni pakt uit namens Zwitserland. De zanger heeft niet alleen een heel catchy popliedje maar brengt dat ook nog eens met veel dans, iets wat hij al eens liet zien in de Duitse versie van Dance Dance Dance.
5. Letland: Carousel met That Night
Letland levert dit jaar een lief romantisch country-achtig liedje. De leden van de band Carousel brengen het op het podium alsof er haast rondom een kampvuur wordt gezongen.
6. Roemenië: Ester Peony met On A Sunday
Roemenië komt ook met een liedje over de liefde, dit keer is een verbroken relatie het onderwerp. Op het podium laat Ester Peony zich flankeren door dansers terwijl op de achtergrond een oude stad onder water verdwijnt.
7. Denemarken: Leonora met Love Is Forever
Leonora spreekt haar talen want naast Engels, zingt ze ook een paar woorden Frans, Duits en natuurlijk Deens. Haar Love Is Forever is een lief liedje over de liefde die op het podium vooral opvalt door de enorme stoel waarop Leonora zit.
8. Zweden: John Lundvik met Too Late For Love
Het swingt op het podium bij John Lundvik. Vooral als de Zweed hulp krijgt van een gospelkoortje. Het aanstekelijke Too Late For Love is niet voor niets een van de favorieten voor de eindzege. Lundvik schreef overigens ook mee aan de Britse inzending, die pas in de finale te horen is.
9. Oostenrijk: PÆNDA met Limits
Deze Oostenrijkse zangeres valt vooral op door haar knalblauwe haar. PÆNDA houdt het op het podium klein en intiem met dit rustige popplaatje. Een opmerkelijk feitje: Limits is het eerste songfestivalliedje ooit dat geheel geschreven is door vrouwen.
10. Kroatië: Roko met The Dream
Roko staat als een engel op het podium van de songfestivalarena met gouden vleugels op zijn rug. Het is dan ook niet gek dat zijn powerballad over dromen gaat.
11. Malta: Michela met Chameleon
Malta is dit jaar een van de outsiders voor de eindzege. Michela moet met dit eigentijdse popnummer in ieder geval weer voor succes zorgen voor Malta na twee finaleloze jaren.
12. Litouwen: Jurij Veklenko met Run With The Lions
Jurij Veklenko is een ervaringsdeskundige wat het songfestival betreft. Hij stond in 2013 en 2015 al als achtergrondzanger op het podium en mag nu voor het eerst op de voorgrond staan.
13. Rusland: Sergey Lazarev met Scream
Net als in 2016, toen Sergey net naast de eindzege greep, pakt Rusland uit met visueel spektakel. Dankzij spiegels en animaties staat Sergey met acht klonen van zichzelf op het podium wat deze powerballad zeker sterker maakt.
14. Albanië: Jonida Maliqi met Ktheju Tokës
De Albanese zangeres staat in een cirkel van brandend vuur, met dank aan de visuals. Het nummer heeft een gevoelig randje want Jonida zingt over de Kosovo-oorlog van eind jaren negentig.
15. Noorwegen: KEiiNO met Spirit In The Sky
De Noorse delegatie levert een popplaat af waarin ook invloeden van de Sami in voorkomen. Hun traditionele joikzang keert verschillende malen terug in het verder Engelstalige liedje.
16. Nederland: Duncan Laurence met Arcade
Over de Nederlandse inzending is al veel gezegd en geschreven. Duncan Laurence zal zijn favorietenrol nu waar moeten maken met of zonder lichtballen.
17. Noord-Macedonië: Tamara Todevska met Proud
Na het kleine Arcade pakt Noord-Macedonië uit met een traditionele songfestivalpowerballad. De druk is hoog want het land wist al zes keer op rij de finale niet te halen.
18. Azerbeidzjan: Chingiz met Truth
Een gebroken hart is het onderwerp van het laatste halvefinaleliedje. Zanger Chingiz verbeeldt dat ook prachtig in de visuals met een hart dat uit elkaar spat terwijl twee robotarmen hem onderzoeken.