Uitspraak in de zaak Willem Holleeder
Het proces begon op 5 februari 2018. Een van de grootste rechtszaken ooit in Nederland komt vandaag ten einde. De rechtbank in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp doet uitspraak in de zaak tegen Willem Holleeder. Het OM eist levenslang.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In het zogeheten onderzoek-Vandros onderzochten politie en justitie de rol van Holleeder in vijf liquidaties. Het gaat om de moord op Cor van Hout, Kees Houtman, John Mieremet, Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Het OM eiste in maart levenslang tegen hem. Holleeder zelf ontkent alle betrokkenheid en zijn advocaten willen daarom volledige vrijspraak.
Van Hout was Holleeders voormalige 'bloedgabber' werd op 24 januari 2003 in Amstelveen doorzeefd met kogels uit een automatisch wapen, afgevuurd door de passagier op een motorfiets. Van Houts lunchpartner Robert ter Haak werd ook geraakt en bezweek later aan zijn verwondingen. De daders zijn vooralsnog niet gepakt.
Drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd op 2 november 2005 bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten door Jesse R. en Peter la S. In het liquidatieproces Passage kreeg R. voor onder meer deze moord levenslang. La S. kreeg acht jaar. Hij was kroongetuige in Passage en kreeg strafvermindering. Ook in de zaak-Holleeder heeft hij verklaringen afgelegd.
John Mieremet vormde jarenlang een berucht duo met Sam Klepper (geliquideerd in oktober 2000). Mieremet werd door een onbekend gebleven schutter vermoord in de Thaise badplaats Pattaya.
Vastgoedmagnaat Willem Endstra deed volop zaken met criminelen. Endstra werd op 17 mei 2004 bij zijn kantoor in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. Een zakenpartner raakte gewond. Holleeder had jaren een nauwe band met Endstra. De vermoedelijke schutter is overleden, tegen de rest van de dadergroep loopt de zaak nog.
De Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl was actief in de drugshandel. Van der Bijl werd op 20 april 2006 geliquideerd in zijn café. De schutters en organisatoren zijn veroordeeld.
Behalve voor deze moorden heeft het Openbaar Ministerie (OM) Holleeder ook aangeklaagd voor zijn rol in het criminele driemanschap dat hij met Dino Soerel en Stanley Hillis zou hebben gevormd.
Het OM heeft op 1 maart een levenslange gevangenisstraf geëist. In de moordzaken is Holleeder, al dan niet in samenspraak met Soerel en Hillis, telkens de opdrachtgever geweest, aldus het OM. Het bewijs tegen Holleeder bestaat uit vele getuigenverklaringen. Er is geen ander, zogeheten technisch bewijs. De meest opvallende getuigen waren Holleeders zussen Astrid en Sonja.
Holleeder heeft alle beschuldigingen ontkend. Zijn advocaten hebben integrale vrijspraak bepleit, omdat er in hun ogen geen bewijs is en er waarschijnlijk, alternatieve scenario's zijn.
Willem Holleeder heeft een lange loopbaan in de misdaad. Met Cor van Hout en anderen ontvoerde hij in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Ook is hij veroordeeld voor afpersing, van onder anderen Willem Endstra en Kees Houtman.