Staatsbezoek koning

Do's en don'ts voor een zakenreis naar India: 'Draag geen leren riem'

Door Laura Veneman··Aangepast:
© ANPDo's en don'ts voor een zakenreis naar India: 'Draag geen leren riem'
RTL

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag aan hun staatsbezoek in India. Voor het koninklijk paar is de etiquette tijdens zo'n reis niets nieuws, maar voor de zakenlieden die ook meereizen ligt dat anders. Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering legt uit hoe het 'heurt' in India.

Van Weering traint diplomaten die over de hele wereld werken. Hij ziet het qua etiquette regelmatig misgaan. "Zelfs premiers staan weleens met opgerolde mouwen in een warm land. Natuurlijk komen zij ermee weg, maar het is toch jammer."

Koning vliegt zichzelf en koningin Máxima naar India
Lees ook

Koning vliegt zichzelf en koningin Máxima naar India

'Steek niet meteen je hand uit'

Met een goede eerste indruk win je de helft. "Steek niet meteen je hand uit als je iemand voor het eerst ontmoet", zegt Van Weering. "Wacht even af wat de ander doet. Meestal maken Indiërs bij de eerste begroeting een namaste-handgebaar (twee handen met de handpalmen tegen elkaar). Als de ander een namaste-gebaar maakt, dan doe jij dat ook. Steekt de ander zijn of haar hand uit, dan geef je natuurlijk een hand."

Ook voor het handen schudden zelf heeft Van Weering advies. "Je 'schudt' twee keer en het totale moment duurt maximaal drie seconden." Wil je jouw respect voor de ander extra benadrukken, bijvoorbeeld omdat het een belangrijke handelspartner voor je is, dan kun je ook nog je hand tegen je borst houden en een kleine buiging maken.

Je linkerhand is onrein

In India wordt de linkerhand als onrein beschouwd. Dat is van oorsprong namelijk de hand waarmee je je billen afveegt op de wc. Het is dan ook absoluut geen goed idee om, als je in je rechterhand bijvoorbeeld je telefoon hebt, iemand de linkerhand te reiken. "Dat vinden Indiërs ongelofelijk smerig en zullen ze je niet vergeven."

Ook wijzen of eten met je linkerhand kan volgens Van Weering van een gentleman een absolute viespeuk maken in de ogen van een Indiër.

Zo kwamen Willem-Alexander en Máxima aan in India:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kleren maken de man/vrouw

Ook met je kleren kun je de plank makkelijk misslaan in India. Vrouwen gaan veelal bedekt gekleed en ook voor mannen geld in formele situaties dat ze meestal een lange broek en lange mouwen dragen. Alleen bij erg warm weer is het voor mannen geaccepteerd om een overhemd met korte mouwen te dragen.

"De kleding die je draagt, moet bovendien altijd brandschoon zijn, zeker als je wit draagt. Geen zweetplekken of vlekken door het eten", zegt Van Weering. "Zorg er bovendien voor dat je kleding goed gestreken is. Je kan nog zo'n duur merkshirt aanhebben. Als het vies of gekreukt is, sta je 3-0 achter." Ook raadt Van Weering af om in India een leren riem of leren schoenen te dragen, want de koe is daar heilig.

Strooi niet te pas en te onpas met clichés

Als Nederlander kan het misschien beleefd voelen om een stilte op te vullen met een beleefdheidsvraag of opmerking, toch kun je dat in India volgens Van Weering beter niet doen.

"Indiërs zijn heel afwachtend, veel meer dan Nederlanders. Geef ze dus de tijd om iets te zeggen en klets niet meteen over clichés als het weer of de pittige curry’s." Het best wacht je volgens hem tot de belangrijkste man of vrouw iets heeft gezegd. Pas daarna is het eventueel aan jou om ook iets te zeggen.

RTL Nieuws doet de hele week op televisie, online en op onze socials verslag van het staatsbezoek. Volg ons Instagramaccount @RTLNieuws om niets te missen.

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKoningin MáximaStaatsbezoek IndiaStaatsbezoekenIndia