kassa

NPO krijgt 12,4 miljoen euro voor songfestival van kabinet

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPNPO krijgt 12,4 miljoen euro voor songfestival van kabinet
RTL

Minister Arie Slob (58) heeft laten weten 12,4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het Eurovisiesongfestival komend jaar in Rotterdam. Zo valt te lezen in een verklaring van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

“Met de voorgenoemde bijdrage hoop ik dat het Eurovisiesongfestival een groot succes wordt"

In de verklaring valt onder meer te lezen dat de NPO een bijdrage van 12,4 miljoen vanuit de Algemene Mediareserve heeft aangevraagd. Een van de voornaamste redenen dat de minister dit verzoek heeft gehonoreerd, is omdat de Ster-inkomsten een stuk hoger uit lijken te vallen dan verwacht. 

NPO vraagt 12,4 miljoen voor Eurovisiesongfestival aan kabinet
Lees ook

NPO vraagt 12,4 miljoen voor Eurovisiesongfestival aan kabinet

“In mijn mediabegrotingsbrief van 16 november 2018 ging ik voor dit jaar uit van een bedrag van 150 miljoen euro aan Ster-inkomsten, maar de laatste stand van zaken is dat de Ster streeft naar een bedrag van 173 miljoen euro. Ook als dit bedrag lager uitvalt, zal die naar verwachting voldoende zijn om de gevraagde bijdrage te verlenen (…) Ik heb inmiddels van het College van Omroepen begrepen dat het geen bezwaar heeft tegen de gevraagde bijdrage vanuit de Algemene Mediareserve”, zo valt er verder te lezen.

De minister heeft de NPO inmiddels laten weten akkoord te zijn met het verzoek, maar heeft daar wel een kanttekening bij geplaatst. “Daarbij heb ik aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van het Eurovisiesongfestival voor mensen met een beperking. Ik ga ervan uit dat de NPO hier extra aandacht aan besteedt. Dat geldt ook voor het betrekken van scholieren bij het Eurovisiesongfestival. Tijdens het wetgevingsoverleg is hiertoe een duidelijke wens uitgesproken vanuit uw Kamer. Ik heb de NPO geïnformeerd dat ik hierover nadere afspraken wil maken.”

“Met de voorgenoemde bijdrage hoop ik dat het Eurovisiesongfestival een groot succes wordt. De uitzending ervan zal zowel nationaal als internationaal verbinding creëren en bijdragen aan de zichtbaarheid van Nederland”, besluit de minister de verklaring.

NPO-voorzitter Shula Rijxman laat aan RTL Boulevard weten enorm blij te zijn met de financiële bijdrage: "Ik ben er ontzettend blij mee dat de overheid bereid is om financieel bij te dragen aan dit unieke, grootse internationale tv-evenement. Het Eurovisiesongfestival is één van de meest verbindende Europese tradities waar ieder jaar miljoenen mensen naar uitkijken. Het evenement in Rotterdam, dat twee weken duurt, en de drie hoogstaande tv-producties zullen hoe dan ook een positieve impuls zijn voor de hele Nederlandse culturele, creatieve en innovatieve industrie."

Lees meer over
Arie SlobEurovisiesongfestival