VOORPRET

Eva Jinek: 'Ik ga altijd uit van mijn eigen kracht'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© William RuttenEva Jinek: 'Ik ga altijd uit van mijn eigen kracht'
RTL

Eva Jinek (41) zorgde dit jaar voor de grootste transfer in televisiewereld, toen ze bekendmaakte over te stappen van de NPO naar RTL. Op vrijdag 3 januari presenteert Eva haar eerste talkshow bij haar nieuwe werkgever. Aan het AD vertelt ze openhartig over de weg daar naar toe én over hoe ze omgaat met haar zoontje, Pax (1).

"Ik houd ervan risico te nemen en deze stap is niet zonder risico"

Eva Jinek maakte er nooit een geheim van dat ze met meerdere partijen in gesprek was. Toch sloeg haar overstap naar een commerciële omroep eerder dit jaar in als een bom in televisieland. "Af en toe komt er een trein langs met een leuke bestemming. Eerste klas en superdeluxe. Dan kun je ervoor kiezen om in te stappen, maar dan moet je dat ook durven. Ik houd ervan risico te nemen en deze stap is niet zonder risico, want iedereen heeft kunnen zien wat er met mijn voorgangers is gebeurd", vertelt Jinek aan het AD.

 Jaïr Ferwerda verhuist met Eva Jinek mee naar RTL
Lees ook

Jaïr Ferwerda verhuist met Eva Jinek mee naar RTL

Het idee dat het om geld - bij RTL verdient Eva aanzienlijk meer dan ze bij de NPO deed - zou gaan, stak al snel de kop op. Eva ontkent ook niet dat het geen belangrijke factor is geweest. "Als mensen overstappen naar een commerciële zender – waar ze een hoger salaris krijgen – en zeggen dat geld geen enkele rol speelt, dan liegen ze. Iedereen begrijpt: Ik heb een man, een kind, ik werk ontzettend hard, ben veel van huis, vaak tot midden in de nacht. En als ik het dan ook nog kan doen op de manier waarop ik wil, met mijn team, en ik word er beter voor betaald, dan zou ik een beetje gek zijn om het niet te doen", vertelt Eva.

 

De 'Koningin van de talkshow' kan natuurlijk eisen stellen bij een overstap. Zo wilde Eva dat haar vaste producent, Ewart van der Horst, met haar meeging. "We kregen van RTL carte blanche, totale journalistieke vrijheid. En ik zei: Ik kan het alleen als ik mijn team, de redactie, kan meenemen, want er is maar een select groepje in Nederland dat weet hoe je een latenighttalkshow moet maken.’’ Uiteindelijk koos een groot deel van de redactie om mee de overstap te maken.

Een andere fijne bijkomstigheid is dat Eva haar talkshow op RTL 4 op een vroeger tijdstip kan beginnen. Dat vindt ze fijn, nu haar zoontje Pax in haar leven is. En over Pax gesproken, die krijgt een bijzondere opvoeding. Eva's ouders praten Tsjechisch met hem. "Ik doe mijn best om Engels tegen hem te spreken en Dex en ik houden het op Nederlands. Drie talen, ja. Op deze leeftijd maken kinderen geen onderscheid. Bij het consultatiebureau vroeg ik daar laatst naar."

Momenteel ligt de grootste focus natuurlijk op vrijdag 3 januari: de dag waarop Eva voor het eerst aan de slag gaat voor haar nieuwe werkgever. Uiteraard wil Eva net zo veel indruk maken als bij haar vorige werkgever. En om dat te bereiken, wil ze eigenlijk niet zo veel anders doen dan ze altijd deed. Haar plan is duidelijk. "Het gesprek van de dag maken. Soms informatief, een andere keer hard, kritisch. Met verschillende mensen en kleuren. Inhoudelijk, de gezagsdragers maar ook de menselijke kant", legt Eva uit.

Op 6 januari begint de concurrentie van Eva: de tien presentatoren van de nieuwe NPO-talkshow Op1. "Of het gaat werken? Dat kan ik niet voorspellen. Ik ga altijd uit van mijn eigen kracht", aldus Eva.

Lees meer over
Eva JinekRTL GroupTv-programmaTelevisieNederland