Meer rust in Las Vegas blijkt illusie voor Hans Klok
Hans Klok (50) blikt terug op een intense periode. De illusionist moest half december vanuit Las Vegas halsoverkop naar Nederland omdat zijn moeder was overleden en ook zijn show in de Amerikaanse gokstad was niet altijd gemakkelijk, vertelde hij aan BuzzE.
Hans' moeder, die langere tijd aan alzheimer leed, overleed na een kort ziekbed. "Ik heb zulke goede ouders gehad, ik wilde per se bij haar afscheid zijn." The Fastest Magician Hans Klok staat sinds deze zomer vrijwel dagelijks met een eigen show in Las Vegas in het Excalibur-hotel. Gelukkig gaf MGM (eigenaar van het hotel) Hans toestemming voor het bliksembezoek. "Donderdag heen, zondag weer terug. Het voelde raar om weer in Nederland te zijn", zegt Hans. Op deze laatste dag van het jaar blikt hij terug op een druk en soms moeizaam jaar.
Als vijftiger is de illusionist weer onderaan de ladder begonnen. Het lijkt gekkenwerk om in een stad waar wereldsterren als David Copperfield en Céline Dion volle zalen trekken de concurrentie aan te gaan. Toch gelooft Hans heilig in zijn missie. Stap voor stap wil de illusionist samen met investeerder Marcel Boekhoorn de stad van vertier en casino’s veroveren. Hij heeft zichzelf twee jaar gegeven en dan moet 'Sin City' aan zijn voeten liggen. "Je moet gewoon een vechter zijn. Het is een marathon."
Mensen komen graag naar Las Vegas. Daar ligt het niet aan. Alleen hoe krijg je ze naar je show? Met die vraag is hij dagelijks bezig "Mensen zijn meestal maar een paar dagen in Vegas en beslissen vaak op de dag zelf welke show ze bezoeken. Het is hier net een kermis", zegt Hans. "Met social media bereik je hier weinig. Je moet hier zichtbaar zijn."
In de praktijk betekent dat vooral veel promotie doen. Wekelijks laat Hans zich zien bij de ticketbrokers en kiosken op straat. En natuurlijk probeert hij op de Amerikaanse televisie te komen.
Na jaren toeren - "letterlijk met je wc-rol onder je arm naar de wc moeten" - wilde Hans een vaste uitvalsbasis. De verhuizing naar Vegas was bedoeld om meer rust te krijgen. Dat is vooralsnog een illusie, zo merkt hij na bijna vijf maanden in de woestijnstad. "De boel moet aan de gang blijven. Ik begrijp nu waarom een weekend twee dagen heeft."
Het tempo is moordend. Acht shows per week. Acht keer 70 minuten knallen en rammen. En dan is er ook nog de voorbereiding. "Wij doen alles zelf. Als een rits stuk is, naai ik het zelf. En ook die pot verf haal ik zelf. Dat heb ik van m’n vader geleerd. Je moet wel retehandig zijn in dit vak."
De illusionist treedt op in een nachtclub waar zo’n vijfhonderd mensen in kunnen. "Ik zit tussen The Australian Bee Gees Show en Australische strippers. Het decor moet echt met een bloedvaart worden verwisseld. Zo’n korte, intense show is echt de nieuwe tendens."
Getuige de reacties van het publiek op social media valt de show in de smaak. "Amazing, klinkt het telkens." Anders dan bij David Copperfield zit het publiek er bovenop. "Het is magic in your face." Nederlanders en Duitsers weten de weg naar het intieme theater inmiddels al goed te vinden. Nu nog de Amerikanen. Toch is Hans vol goede moed. "Alleen die regeltjes", verzucht de illusionist. "De vakbond bepaalt hier alles. Een speciaal iemand moet de stekker erin steken. Dat mag je beslist niet zelf doen. En vuur is al helemaal uit den boze."
De spaarzame rust vindt Hans in zijn huis nabij het natuurgebied Red Rock, op een half uur rijden van de drukte van Vegas. Daar woont hij met zijn geliefde Dann van Ling en natuurlijk zijn zijn assistentes er ook. "Praktisch mijn hele leven ben ik al bij hen."
In zijn ideale wereld staat hij jaren in Vegas en misschien ooit nog wel in een veel grotere zaal van een van de vele MGM-hotels. "Ik ben er klaar voor."