Royalty

Zó ziet het programma van het staatsbezoek aan Indonesië eruit

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPZó ziet het programma van het staatsbezoek aan Indonesië eruit
RTL

Koning Willem-Alexander (52) en koningin Máxima (48) zitten de komende tijd niet stil. In maart stappen ze in het vliegtuig naar Indonesië voor een staatsbezoek en daar staat hen een vol programma te wachten. Hoe ziet hun agenda eruit?

Het is een belangrijk staatsbezoek, want het bevestigt de hechte relatie tussen Nederland en Indonesië. Het koningspaar zit dan ook geen moment stil. In welgeteld vier dagen bezoeken zij twee steden én twee eilanden. Het is te hopen dat ze geen last hebben van een jetlag, want het programma biedt weinig rustmomenten.

Annemarie's Royaltyvlog: Koningin Máxima bakt erop los
Lees ook

Annemarie's Royaltyvlog: Koningin Máxima bakt erop los

Dag 1: dinsdag 10 maart

Dag één start in Jakarta. Wim-Lex en Máx beginnen met een kranslegging ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen. Hierna maken ze zich kaar voor de officiële welkomstceremonie op het presidentieel Paleis in Bogor. Het koningspaar wordt hier ontvangen door president Joko Widodo en zijn echtgenote Iriana Widodo.

's Middags bezoeken de koning en koningin het Nederlands ereveld Menteng Pulo, waar ze een krans leggen voor Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog om het leven zijn gekomen.

Na dit bijzondere moment vertrekt het paar richting chocoladefabriek Pipiltin Cocoa. De fabriek werkt samen met boeren in Indonesië en biedt hen een opleidingstraject aan, zodat ze leren om op duurzame wijze cacao te produceren en de kwaliteit van de chocola te verbeteren. 

Om de dag af te sluiten ontmoeten Willem-Alexander en Máxima 's avonds deelnemers van de economische missie. Het koningspaar is bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen verschillende Indonesische en Nederlandse bedrijven. Daarna volgt een bezoek aan het Erasmus Huis voor de fototentoonstelling Innovation; dit is onderdeel van een wedstrijd voor jonge Indonesische fotografen. De dag wordt afgesloten met een ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap.

Dag 2: woensdag 11 maart 

Woensdagochtend staat er een gesprek over de kansen en uitdagingen voor het Nederlandse bedrijfsleven in Indonesië op het programma. Na dit gesprek vertrekt de delegatie naar Yogyakarta waar zij worden ontvangen door de sultan in zijn paleis, de Kraton Nga Yogyakarta Hadiningrat. In het paleis staat ook een lunch voor hen klaar.

Daarna gaan ze direct door naar ‘connected Kampoeng’, een wijk waar bewoners dankzij de komst van internet gezamenlijk hun leef- en woonomstandigheden hebben verbeterd. 

Vervolgens gaan ze naar de Universitas Gadjah Mada (UGM), hier staat de wetenschappelijke samenwerking tussen Indonesië en Nederland centraal. Het koninklijk paar gaat onder meer in gesprek met studenten over de Innovative Academy. Deze academie is in het leven geroepen om creatieve samenwerking te stimuleren voor de oprichting van digitale start-ups. 

's Avonds staat het bezoek aan tempelcomplex Prambanan op de agenda. Dit is het grootste Hindoe-Javaanse complex in Indonesië. Religieuze leiders vertellen op deze bijzondere plek over hun activiteiten ter bevordering van religieuze tolerantie in Indonesië. Na een rondleiding wonen Willem-Alexander en Máxima een deel van een traditionele Ramayana voorstelling en optreden van muziekgroep Rubah di Selatan bij. 

Dag 3: donderdag 12 maart 

Op dag drie is het koningspaar op het eiland Kalimantan. Deze dag staat onder andere in het teken van natuurbehoud. In Sebangau National Park bezoekt het koninklijk paar een onderzoekscentrum dat midden in het veenbosgebied ligt en krijgt het paar een rondleiding langs projecten voor waterbeheer en herbebossing. Ze spreken tot slot met voormalige houthakkers die zich nu inzetten voor het duurzame beheer van het park.

Zodra de ochtend voorbij is, bezoeken de koning en koningin het Nyara Menting orang-oetang opvangcentrum. Hier worden ruim 316 jonge orang-oetangs opgevangen. De dieren zijn verdreven uit hun woongebied of zijn hun ouders kwijtgeraakt. De speciale Forest School leert de apen weer te overleven in het woud. Aansluitend volgt een bezoek in een Dayak modelboerderij. Waar het koppel boeren spreekt over de verduurzaming van de palmolieketen. Ook spreken ze vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Om de dag af te sluiten zijn Wim-Lex en Máxima bij een voetbaltraining in het kader van het Pledge United-programma. Indonesische jongens leren hier zich uit te spreken tegen geweld gericht op meisjes en vrouwen.

Dag 4: vrijdag 13 maart 

De laatste dag van het staatsbezoek wordt goed benut, want het paar reist door naar het Tobameer. In een traditioneel Batak dorp krijgen Willem-Alexander en Máxima toelichting op de historie van het gebied en toekomstige ontwikkelingen. Het Tobameer is een bijzondere plek, want het is door president Widodo aangewezen als nieuwe locatie voor duurzaam toerisme. Deze dag staat dan ook in het teken van duurzaamheid.

Het koninklijk paar krijgt in het DEL Institute for Technology uitleg over de ontwikkeling van duurzaam toerisme. In het instituut wordt gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit door middel van het tegengaan van overbevissing en het tegengaan van het lozen van afvalwater in het meer.

Per boot varen de koning en koningin naar het eiland Samosir in het midden van het Tobameer. Het laatste punt op het programma is het bezoek aan Silima Lombu Eco Village. Dit is opgezet om de lokale gemeenschap de mogelijkheden van duurzaam toerisme en kleinschalige biologische landbouw te laten zien.

Royaltyverslaggever Annemarie de Kunder reist met onze koning en koningin mee naar Indonesië waar zij ook een nieuwe vlog zal opnemen. In haar laatste vlog bezoekt Annemarie de aftrap van De Hollandse 100, waar ze spreekt met prinses Margriet en prins Bernhard.

Lees meer over
Koningin MáximaKoning Willem-AlexanderStaatsbezoekenStaatsbezoek Indonesië