helemaal het einde

Floortje Dessing gaat terug naar waar het allemaal begon

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPFloortje Dessing gaat terug naar waar het allemaal begon
RTL

Programmamaakster Floortje Dessing (49) reist wederom de hele aardbol over, ditmaal om te zien hoe oude bekenden uit haar serie 'Floortje naar het einde van de wereld' de afgelopen jaren zijn doorgekomen. Donderdag is de eerste aflevering van haar nieuwe programma te zien, waarvoor ze onder anderen naar Jemen, Nieuw-Zeeland en Groenland reisde.

"Zij was echt de inspiratie om deze serie te maken"

Haar nieuwe avonturenreeks startte in Nepal. Hier bezocht ze het weeshuis dat de 33-jarige Amerikaanse filantroop Maggie Doyle oprichtte, waar Floortje in 2015 al een veelbesproken uitzending over maakte. Inmiddels is er veel veranderd, vertelt ze aan BuzzE: "Daarom zijn we er ook opnieuw naartoe gegaan. Zij was echt de inspiratie om deze serie te maken. Er waren immers veel meer mensen die wij eerder spraken wiens leven in de tussentijd echt anders is."

Floortje Dessing: 'Ik wil geen zuur wijf worden'
Lees ook

Floortje Dessing: 'Ik wil geen zuur wijf worden'

Kijkers roemden na de uitzending in 2015 de inzet van de weldoener, die meer dan vijftig Nepalese weeskinderen onder haar hoede had en er een gratis toegankelijke basisschool had opgezet. Maar er was ook groot verdriet. Het jongetje Ravi, de baby die veelvuldig in de uitzending te zien was, overleed na een noodlottig ongeval. "Natuurlijk was Maggie helemaal kapot", zegt de programmamaakster. De Amerikaanse weeshuismoeder keerde na het verlies van Ravi voor een tijdje terug naar haar thuisland, om het verdriet te verwerken.

Inmiddels is Maggie weer terug, en er is veel gebeurd. Er staat nu een middelbare school, waar zevenhonderd kinderen les krijgen. "Ze hebben alles heel slim ingericht," zegt Floortje enthousiast. "Ze verbouwen bijvoorbeeld hun eigen groenten, die ze besproeien met een zelfgemaakt watersysteem. En Maggie werkt er nog steeds met hart en ziel. Ze heeft bovendien de liefde van haar leven gevonden!" Tijdens Maggie's verblijf in Amerika ontmoette ze een regisseur, met wie ze nu samen is. De afgelopen jaren won ze tevens grote prijzen met haar liefdadigheid, waaronder CNN Hero of the Year award. "Inmiddels is Maggie ook echt een icoon geworden, niemand kan meer om haar heen."

De eerste uitzending heeft veel betekend voor het weeshuis en haar bewoners, vertelt de presentatrice. "Maggie komt regelmatig naar Nederland: na de uitzending zijn er veel weldoeners opgestaan om te helpen. Zij en ik zijn bevriend geraakt, kan ik wel zeggen." Bovendien kreeg één van de meisjes uit het weeshuis een studiebeurs om twee jaar in Nederland te studeren. "Haar moeder overleed aan kanker, en sindsdien wilde ze oncoloog worden. Ze is goed op weg: na haar tijd in Nederland studeert ze nu geneeskunde in het buitenland."

Floortje heeft goede hoop dat meer kinderen het ver gaan schoppen. Volgens haar is het vooral in een land als Nepal erg belangrijk dat er mensen als Maggie zijn die kinderen kansen bieden. "In Nepal word je geboren in een bepaalde kaste. Wij kunnen ons dat in Nederland bijna niet voorstellen, maar je hebt eigenlijk nul kansen als je daar deel uitmaakt van de laagste kaste. Dankzij Maggie hebben deze kinderen weer een toekomst: het zou mij niets verbazen als een paar van die kinderen in bijvoorbeeld de politiek terechtkomen. Dan kunnen ze écht iets veranderen in hun land, dat geloof ik echt."

Of ze inmiddels al genoeg heeft van al dat reizen? "Welnee, nog lang niet! Ik leef heel intens en wil daar zo lang mogelijk mee doorgaan. Er zijn nog zoveel landen die ik wil bezoeken, er zijn nog zoveel belangrijke verhalen om te vertellen."

De nieuwe reeks van Floortje naar het einde van de wereld is vanaf donderdag wekelijks om 21.25 uur te zien op NPO 1.

Lees meer over
Floortje Dessing