terug in de tijd

Twee jaar geleden: het sprookjeshuwelijk van Harry en Meghan

Door Annemarie de Kunder··Aangepast:
© EPATwee jaar geleden: het sprookjeshuwelijk van Harry en Meghan
RTL

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat hét sprookjeshuwelijk van de eeuw plaatsvond. De Amerikaanse actrice Meghan Markle trouwde met haar prins op het witte paard Harry. Royalty-liefhebbers wereldwijd zaten aan de buis gekluisterd en duizenden mensen verzamelden zich rondom Windsor Castle, waar het huwelijk werd voltrokken. Ook ik was erbij voor RTL Boulevard en o, o, wat was het smullen!

De jurk

Als Meghan voor St. George’s Chapel de dikke Rolls-Royce uitstapt, krijgen we een eerste glimp van de jurk en wordt het persbericht eruit gegooid; de designer is de Britse Clare Waight Keller van modehuis Givenchy. Vijf maanden lang is er gewerkt aan de zijden jurk en sluier, waarbij het meeste werk zit in de sluier (honderden uren werk!). 53 bloemen zijn er stuk voor stuk met de hand op geborduurd: ze vertegenwoordigen allemaal een land van het Gemenebest.

Om ervoor te zorgen dan de sluier maagdelijk wit blijft, moeten de naaisters elk half uur hun handen wassen. Leuk detail: binnenin de bruidsjapon is er een stukje blauwe stof genaaid van de jurk die Meghan aanhad op de eerste date met Harry. Naar schatting kost de jurk rond de honderdduizend pond, die ze overigens zelf betaalt.

Harry en Meghan© Getty Images
Harry en Meghan

Gastenlijst

De gastenlijst is er een om je vingers bij af te likken. Meghan laat een hele batterij aan celebrity-vrienden uit Amerika overvliegen om de belangrijkste dag van haar leven mee te vieren. De collega’s van de serie Suits komen uit hun advocatenkantoor gekropen om te bivakkeren in het zonnige Windsor.

© ANP

Goede vrienden Priyanka Chopra, Serena Williams, George en Amal Clooney en vriendin der vriendinnen Oprah Winfrey prikten een goud vorkje mee van de bruidstaart en vrienden van de familie. David en Victoria Beckham konden natuurlijk ook déze bruiloft niet overslaan. Deze Amerikaanse celebrity's gemixt met de crème de la crème van de Britse royals, zorgt ervoor dat St George's Chapel even het glamourcentrum van de wereld is.

© ANP

De ceremonie

Nadat vrienden en familie zijn neergestreken in St George’s Chapel, kan het officiële gedeelte beginnen. Meghan wordt niet door haar eigen vader Thomas Markle, maar door schoonpapa prins Charles naar binnen begeleid. Harry pinkt een traantje weg bij het zien van de liefde van zijn leven. Hilariteit en ongemak gonst er door het eeuwenoude gebouw als de Amerikaanse bisschop Michael Curry 14 minuten lang op een theatrale manier zijn verhaal verkondigt. Maar het hoogtepunt is toch wel het uitwisselen van de ‘I do’s’ en de daarbij horende ringen. Meghan draagt geheel volgens traditie een ring van goud uit Welsh.

© ANP

Breken met tradities

Harry en Meghan lijken tijdens hun huwelijksdag niet zoveel moeite te hebben met het breken van tradities, want echt royal-like is het niet om continue aan je koninklijke man of vrouw te zitten. Het stel is niet vies van een beetje PDA en tijdens de kerkelijke ceremonie laten ze dan ook elkaars hand niet los.

Daarnaast kiezen ze ervoor om niet traditiegetrouw op een doordeweekse dag te trouwen, maar op een zaterdag. Dat zorgt voor teleurstelling bij veel Britten, omdat ze nu geen extra vrije dag krijgen. Flink balen dus.

Bij het uitkiezen van de bruidstaart hebben de twee wel rekening gehouden met traditie. De taart moet in koninklijke kringen ook aan strikte eisen voldoen, zo moet 'ie een duidelijke fruitsmaak hebben. Harry en Meghan kiezen voor een bruidstaart in de smaak limoen-vlierbloesem omhuld met botercrème en gedecoreerd met verse bloemen.

© Getty Images

Waar ze tijdens op hun huwelijksdag al een klein beetje braken met traditie, gingen ze nog een stapje verder bij de geboorte van hun zoon Archie. Inmiddels hebben ze ook hun koninklijke taken neergelegd en zijn ze verhuisd naar Los Angeles.

Lees meer over
Prins HarryMeghan MarkleAnnemarie de Kunder