Van het kruis en de buis

EO stopt na tien jaar met The Passion

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPEO stopt na tien jaar met The Passion
RTL

Na 10 mooie edities van 'The Passion' heeft de EO bekendgemaakt dat het genoeg is geweest. De omroep wil ruimte maken voor vernieuwing en heeft producent Mediawater, KRO-NCRV en de andere partners laten weten dat zij afziet van verdere coproductie in deze jaarlijks terugkerende grote productie.

"Het was geen gemakkelijke beslissing"

Jacco Doornbos, producent van Mediawater geeft wel aan dat het niet het einde is van The Passion: "Wij zijn de EO dankbaar voor de belangrijke rol die de omroep in de afgelopen tien jaar heeft vervuld. Wij zien er naar uit om met andere partners ook in 2021 een impactvolle en actuele Passion te maken."

The Passion was jarenlang een begrip en vertelde vlak voor Pasen het verhaal van Jezus. De productie, die altijd in een andere stad en grotendeels live is, trok miljoenen kijkers. In verband met het coronavirus was het niet mogelijk om dit jaar een jubileum-editie te maken, zoals de omroep voor ogen had. Echter werd er gekozen om het verhaal te vertellen met hoogtepunten van de afgelopen jaren.

Jubileumeditie The Passion toont het beste van afgelopen jaren
Lees ook

Jubileumeditie The Passion toont het beste van afgelopen jaren

Arjan Lock, directeur EO: "We zijn met The Passion begonnen om de betekenis van Pasen onder de aandacht te brengen. Ieder jaar houden we onze deelname aan The Passion opnieuw tegen het licht: is de productie in haar huidige vorm en werkwijze de beste manier om mensen te blijven inspireren en te raken met het Paasverhaal over Jezus’ lijden en opstanding? Tot op heden was het antwoord op deze vraag ‘ja’. Maar we denken dat de tijd is aangebroken voor een nieuwe, innovatieve wending."

"Het was geen gemakkelijke beslissing", vervolgt hij. "Hetzelfde lef dat nodig was om met The Passion te starten, hebben we nu ook ingezet om een van onze dierbare programma’s op het hoogtepunt los te laten. Maar alleen hierdoor creëren we ruimte voor iets nieuws. We kijken nieuwsgierig vooruit naar wat deze stap ons gaat brengen. Wij bedanken alle betrokken partijen voor de betekenisvolle samenwerking."

Een woordvoerder van de KRO-NCRV laat aan RTL Boulevard weten dat het nieuws van de EO nog ‘erg vers is’, maar dat ze het belangrijk vinden dat het verhaal van Jezus vertelt wordt. Momenteel wordt er, samen met de producent, onderzocht op welke manier The Passion volgend jaar kan plaatsvinden.